Hur skiljer man sig – vad gör man när man vill skiljas?

Hur skiljer man sig

Hur skiljer man sig – Ibland blir inte ett äktenskap så som man har tänkt sig att det ska bli. Det behöver dock inte sluta med bråk eller oskiljaktiga meningar om huruvida man ska skiljas eller inte. Om man känner att man helt enkelt har växt ifrån varandra så kan man ansöka om en skilsmässa tillsammans, annars kan en av parterna göra detta som den andra personen sedan måste underteckna.

Annons:
påmind ad bannerHur skiljer man sig - vad gör man när man vill skiljas? t?a=1874552417&as=1544841054&t=1&tk=1&i=1

Men i och med en skilsmässa så är det mycket praktiskt som ska ordnas och diskuteras. Om det inte är ett gemensamt beslut, hur berättar man för sin partner att man vill separera? Allt detta och mer kommer vi att gå igenom i denna artikel.

Första steget mot en skilsmässa

Första steget är självklart att bestämma sig för om man vill fortgå med en skilsmässa eller inte. Om du är i valet och kvalet kan det vara bra att prata med din partner om hur dina funderingar ligger och om det är någonting som ni kan jobba er igenom.

Kanske börja gå par terapi eller se över er vardag. När man bor tillsammans är det lätt hänt att man tar varandra för givet och kanske inte prioriterar relationen framför alla måsten i vardagen. Så om ni istället justerar livet och börjar lägga ner lite mer tid på varandra, finns det en chans att ni kan hitta glöden igen och börja om på en ny kula.

Hur berättar man att man vill skiljas?

Men om man har bestämt sig för att det är dags att separera är nästa steget att faktiskt berätta för sin partner. Detta steg är det absolut svåraste om det inte är någonting som ni har bestämt tillsammans. Det kan leda till bråk och såklart många tårar. Men tänk på att formulera dig på rätt sätt och tänk igenom innan hur du vill säga det för att göra processen så enkel som det går.

Håll dig kort och saklig, utan att försöka blanda in massor av anledningar och tidigare konflikter i relationen. Detta kommer istället att riva upp sår som kan få din partner att känna sig anklagad. Om din partner har många frågor, försök svara på dem med lugn och respektera också att din partner kan komma att behöva tid att tänka igenom allting. Så att börja vifta med papper att underteckna är ingen smart plan.

En längre relation kommer att ta längre tid att avsluta då ni har mycket mer känslor och historia inblandat. Dessutom kommer era liv troligtvis att vara mer sammanflätade än om ni precis hade träffats. Det kommer att ta tid att fundera ut allt det praktiska och gå igenom hur ni vill lägga upp det om ni har barn att berätta det för och hur ni ska berätta det för gemensamma vänner och bekanta.

Ansök om skilsmässa

Att ansöka om skilsmässa är såklart väldigt svårt för alla som är inblandande och även om det är ett gemensamt val så är det känslosamt. Det är därför alltid skönt att få processen så smidig som möjligt och du kan därför ansöka om äktenskapsskillnad. Eftersom någon annan är ansvarig kommer ni att slippa utföra de tunga bestyren själv. Men kom ihåg att låta processen ta sin tid och inte stressa igenom beslut som sedan inte kommer rätt senare. Ni är två om separationen och bådas åsikter ska därför såklart också vägas in.

Bli först med att kommentera

Kommentera