Hur väljer jag Sverigefond och vad ska jag tänka på?

Hur väljer jag Sverigefond

När det handlar om ekonomi finns det många begrepp att hålla reda på och det är lätt att känna sig vilsen bland aktier och fonder. Till att börja med vad är en Sverigefond och vad är skillnaden på det och en vanlig fond eller aktiefond? Egentligen är begreppet ”vanlig fond” lite missvisande då det snarare är ett samlingsnamn för till exempel aktiefond eller räntefond, där hör man nästan på namnet vad för tillgångar fonden investerat i – räntebärande papper eller aktier och värdepapper. En aktiefond är helt enkelt en lite mer nischad fond som investerar i just aktier, en Sverigefond är också en aktiefond men i den fonden investerar man bara i Svenska aktier och värdepapper – alltså de som finns tillgänlgiga på den svenska börsen.

För vem är en Sverigefond?

Generellt när det gäller fondsparande och vilken/vilka fonder eller sparformer man ska spara sitt kapital i säger man att det beror på vilken risknivå man vill ligga på. För att få vägledning i risk brukar man titta på ålder, sparhorisont och till vad men framförallt när pengarna ska användas. För den genuint ointresserade spararen är madrassen lika god som lönekontot och för den som är ointresserad av finansmarknaden men ändå gillar ekonomi brukar man rekommendera en billig globalfond. För de som vill gå steget längre än så och kanske söker ett något mer diversifierat sparande är en Sverigefond ofta ett bra alternativ.

Den svenska börsen har presterat otroligt bra över tid, jämför man vårt svenska index (OMXSPI) med det nordiska (OMXNORDICSEKPI) eller motsvarigheten för hela världen (W1DOW) så har vi i Sverige faktiskt presterat bättre under det senaste århundradet. Därför är det fördelaktigt att spara i en Sverigefond som alltså är exponerad mot den svenska börsen och framförallt mot små- och medelstora företag. Generellt kan man säga att avkastningen för dessa fonder är högre eftersom det tenderar att hände mer hos små och snabbväxande bolag som också inkluderas i dessa fonder.

Vilken av alla Sverigefonder ska jag välja?

Det finns många olika Sverigefonder och alla har sin egen unikitet och skillnaden kan se liten ut men det utgör ofta en stor skillnad i avkastning. De senaste åren har Sverigefonderna presterat en ungefärlig avkastning om 6-18 % per år, det är givetvis ett brett spann men förklaras delvis av att fonderna har olika inriktning och risknivå samt att man har olika förvaltning inom olika fonder. En bank kan erbjuda flera olika Sverigefonder som ser lika ut när man tittar på innehållet (det vill säga investeringarna i fonden) men som skiljer sig i avkastning vilket högst troligt och oftast förklaras med skillnader i förvaltning.

Något som är vanligt att prata om när det kommer till fondportfölj över lag och vilken fond man ska välja är förvaltningsavgift. Det finns ganska gott om statistik som visar på att det gör stor skillnad i ens långsiktiga sparande om man väljer en fond med låg förvaltningsavgift. Det beror på att höga förvaltningsavgifter också stjäl en bit av din avkastning varje år och det påverkar ditt resultat över tid. Enkelt uttryckt är det så att en fond med hög förvaltningsavgift måste prestera betydligt högre avkastning än en med låg förvaltningsavgift för att det ska löna sig. Hos de flesta banker kan man sortera i listan över fonder beroende på hur hög förvaltningsavgift fonderna har och därmed välja bland de som har lägre kostnad.

Avslutningsvis bör det tilläggas att historisk avkastning aldrig kan garantera en framtida avkastning samt att alla investeringar är förenade med risk vilket kan innebära att man inte får tillbaka hela det kapital man en gång investerat. Ofta är det gynnsamt att sprida sitt sparande över olika fonder med olika inriktning och risk, exempelvis anses en eller flera globalfond i kombination med en eller flera sverigefond ett bra alternativ.

Bli först med att kommentera

Kommentera