Hur viktigt är det med hiss i en större fastighet?

Hiss i större fastighet

Inlägget görs i samarbete med Hiss-Elteknik

Annons:
påmind ad bannerHur viktigt är det med hiss i en större fastighet? t?a=1874552417&as=1544841054&t=1&tk=1&i=1

Hissar i en större fastighet har mycket större betydelse än man kan tro. De tillför funktion, åtkomst och kan höja värdet av fastigheten. Det är också en mycket viktig del av husets säkerhet, och det är viktigt att underhålla och uppdatera hissarna regelbundet.

Fastighetsägare, investerare och andra intressenter drar nytta av att lära sig om vikten av en hiss i större fastighet. I denna artikel tar vi upp några av de största faktorerna som hiss i fastighet påverkar, vilken betydelse det har för fastigheten och hur man hittar ett bra hissföretag som kan underhålla och sköta hissarna.

Hissar är en mycket viktig del av fastigheten

Hissar gör det snabbt och smidigt att transportera personer, material, varor och mer upp och ned i fastigheten. När en fastighet har hiss så är det mer lockande än andra fastigheter på marknaden, särskilt för barnfamiljer (som dessutom ofta köper större lägenheter), och äldre. Man slipper bära barnvagn, tunga matkassar eller rullator upp för trappan.

Hissarna är även en viktig del för att värna om de funktionsnedsatta i samhället då det är avgörande att det finns hiss för en person som exmpelvis sitter i rullstol.

Hiss påverkar bostadens värde

För fastighetsägare som bygger nytt är det viktigt att se över behovet av hiss i ett flerfamiljshus. Som vi redan har beskrivit underlättar hissen vardagen för majoriteten av de bosatta. Om en fastighet har hiss eller inte kan vara en avgörande del till om en köpare väljer att slå till på bostaden eller inte.

Är en fastighet nybyggd eller nyrenoverad, beläget i ett fint område och har fin utsikt kanske allt detta inte spelar någon roll för flerbarnsfamiljen som tänkte köpa en 5-rummare på åttonde våningen om fastigheten inte har en hiss. Detta är bara en illustration på hur viktig hissen är för fastigheten.

Underhåll av hissar

År 2018 publicerade Hissförbundet en handbok om hissar för fastighetsägare. Där kan vi läsa att det finns ungefär 120 000 hissar i drift i Sverige. Dock är över hälften av dem mer än 30 år gamla, vilket innebär att de utgör en säkerhetsrisk.

Det är viktigt att regelbundet underhålla hissarna i fastigheten så att de kan fortsätta sin drift felfritt. De fördelarna som finns med att ha hiss i fastigheten gäller självklart bara om hissen är i god drift.

Främst är det fastighetsägarens ansvar att se till att hissen fungerar som den ska och uppfyller säkerhetskrav. Till exempel ska hissen besiktigas varje år av ett oberoende ackrediterat besiktningsorgan. Utöver det ska föreningen eller företaget som bär ansvar för hissen kontinuerligt hålla koll på hissen och stänga av den vid allvarliga brister eller om den har återkommande problem.

Hitta ett bra hissföretag

För att kunna hålla hissen i ordning och se till att den alltid är i säker drift, och uppnår säkerhetsregleringar, är det bra att få hjälp utifrån. Genom att kontakta ett pålitligt hissföretag i Stockholm, om det är där ni har er fastighet, kan de hjälpa fastighetsägare eller fastighetsskötare med allt som gäller hissens drift och komma till undsättning ifall något går snett.

Det är viktigt att se till att hissföretaget finns i närheten och att tekniker kan komma snabbt om det behövs. Hissföretag kan hjälpa er med:

  • Hissbesiktning och service
  • Felavhjälpning
  • Reparationer
  • Ombyggnader
  • Mycket mer

Slutligen

Det finns sällan något negativt med att ha en hiss i en fastighet. Se det som en investering i fastigheten, precis lika mycket som renoveringar och områdets rykte. Det är dock viktigt att se till att underhålla hissarna ofta så att de håller säker drift och kan fortsätta så i många år. Hitta därför ett pålitligt hissföretag som kan hjälpa till med allt som gäller hissarnas drift.

Bli först med att kommentera

Kommentera