Vad gör man när man inte har råd att betala kontantinsatsen?

Vad gör man när man inte har råd att betala kontantinsatsen?

Bostadspriserna fortsätter uppåt vilket gör det näst intill omöjligt att spara ihop femton procent av bostadspriset. Så vad gör du om du inte har tillräckligt med besparingar för att betala hela kontantinsatsen?

Annons:
påmind ad bannerVad gör man när man inte har råd att betala kontantinsatsen? t?a=1874552417&as=1544841054&t=1&tk=1&i=1

Du kan låna max 85% av köpeskillingen när du köper en bostad. Resterande 15 % ska du betala med egna pengar. Det kallas för en kontantinsats. Du kan antingen spara ihop till din kontantinsats, eller använda vinsten från en tidigare bostadsförsäljning. Om du inte har möjlighet till något av ovan är det möjligt att ta ett privatlån och låna till kontantinsatsen.

Innan du ger dig in i en budgivning och köper en bostad bör du göra en noggrann kalkyl över vilka utgifter du har och hur ett privatlån och ett bolån påverkar din ekonomi. Det är viktigt att du har de ekonomiska förutsättningarna att kunna betala tillbaka alla lån. Tänk också på att privatlånet har en högre ränta och en kortare återbetalningstid än bolånet. Tre viktiga punkter att tänka på är: 

Boendekostnaderna

Vad har du för boendekostnader idag? Vad blir kostnaderna om du i stället lånar och köper en bostad? Ett bostadsköp är på lång sikt en bättre investering, men du ska klara av att betala av lånen.

Dina inkomster

Hur ser dina inkomster ut i dag och hur kommer de att se ut i framtiden? Låna aldrig mer än att du kan betala av på lånen med dina fasta inkomster.

Bolånekostnader

Glöm inte att du även ska betala av räntan på bolånet parallellt med privatlånet. För bolån finns också amorteringskravet som kan göra att du måste betala tillbaka en viss procent av lånet varje år. Även det behöver du ta med i beräkningen när du räknar ut dina månadskostnader.

Det finns mycket att tänka på innan du tar ett privatlån. Finansvalp är en bra informationssite om lån och finansieringar där du kan läsa mer för att få en bättre förståelse för vad du ska tänka på innan du tar ett lån.

Bli först med att kommentera

Kommentera