4 olika sätt som du kan investera dina pengar på!

Investera dina pengar

Att investera sina pengar smart är någonting som de flesta strävar efter. Genom att investera pengarna kan de växa till ofantliga höjer och användas som startkapital för ditt nya företag, insats eller pension. Många använder sig endast av ett sparkonto för att spara pengar på. Men detta ger inte någon vidare avkastning och det tar längre tid att bygga upp ditt totala sparande. Att kombinera ett sparkonto med någon annan typ av investering kommer att ge dig fler fördelar.

Annons:
påmind ad banner4 olika sätt som du kan investera dina pengar på! t?a=1874552417&as=1544841054&t=1&tk=1&i=1

De bästa investeringarna medför en viss risk, så välj ett investeringsätt som passar dig, hur mycket avkastning du vill uppnå, samt hur mycket risk din ekonomi kan klara av. En viktig regel att hålla sig till är alltid att aldrig investera pengar som du inte har råd att förlora. Då framförallt om du planerar att ge dig in i börsen och satsa på att investera i aktiebolag.

Det kan dock vara ganska knepigt att veta hur du bäst ska investera dina pengar. För att du ska kunna bygga upp ditt sparande till helt nya höjder, har vi skapat denna artikel. Här kan du läsa om 4 olika sätt som du kan investera dina pengar på!

1. Aktier – en mycket effektiv investering

Att investera sparade pengar i aktier är en av de mer effektiva investeringarna som du kan göra. Aktiesparande medför en viss risk, men ger vanligtvis en ganska god avkastning. Då framförallt för dig som månadssparar i aktier.

Om du vill ha ett mindre riskfritt sparande, men ändå gärna vill satsa på just aktier är det bra om du väljer större bolag att satsa på. Detta då mindre bolag har en större chans för konkurs eller liknande, vilket då gör att du som aktieägare inte får tillbaka dina pengar. Satsa istället på större och säkrare bolag som Handelsbanken eller Skanska för att nämna några.

Har du pengar investerade i lite olika aktiebolag kan du räkna med en ungefärlig årlig avkastning på runt 8%. Detta kan skilja från bolag till bolag och beroende på hur bra året har varit. Men om du har flera olika aktier eller investmentbolag kommer avkastningen att balanseras ut.

Flera firmor erbjuder idag att investera dina pengar åt dig, mot en årlig avgift. Detta är en fördel för dig som inte vill spendera tid på att lära dig hur börsen fungerar, samt för dig som vill ha en säkrare investering. Kika runt på lite olika bolag och planera din ekonomi för att veta hur mycket du kan månadsspara i dina aktier.

2. Fonder – ett säkert sparande

Att investera dina pengar i fonder är ett tryggt och säkert val. Om du vill spara mycket pengar eller har en större summa sparpengar på ditt konto som du vill investera och få en bra avkastning på, rekommenderar vi någon typ av fond. Avkastningen blir vanligtvis inte lika hög som om du investerar pengarna i aktier, men kan för särskilda fonder, trots allt nå runt 8% i en årlig avkastning.

Vilken typ av fond ska du då satsa på? Ja, detta beror helt och hållet på hur ditt sparande ser ut, samt hur hög ålder du har. Yngre personer kommer framförallt att gynnas av indexfonder och aktiefonder.

Fördelen med just fonder är att investeringen placeras av experter och detta ger en lägre risk för att värdet på dina pengar ska minska. Du behöver inte ha någon kunskap själv om vart dina pengar bör placeras och detta ger dig som precis börjat spara en hel del fördelar.

De fonder som idag finns är antingen aktiefonder, räntefonder eller indexfonder. Vilken väljer du för ditt sparande?

3. Investera i en bostad – en livslång investering

En annan sak som du kan investera i är såklart en bostad. Istället för att lägga pengar på hyra, kommer du att dels spara pengar, men även få pengar tillbaka om du skulle sälja bostaden vid ett senare tillfälle.

Bostadsrätter går att köpa i olika storlekar och former, där du kan basera ditt köp på hur många som ska bo där, samt hur mycket utrymme du vill ha och behöver.

För att du ska göra en sådan bra investering som möjligt är det viktigt att du gör marknadsefterforskningar för att se hur priser har sett ut under åren, i det område du planerar att köpa din bostad på. Investera när bostadspriserna står lägre och du kommer därmed att även göra en god vinst när det är dags för försäljning.

4. Sparkonton – för en mindre årlig avkastning

Det är viktigt att du har en buffert sparad som du enkelt kan använda dig av om det skulle inträffa någonting i ditt liv som kräver det. Många investeringar ska ske och ses som en mer långvarig besparing. Detta gör då även att pengarna som du sparar inte är lika enkla att föra över till ditt vanliga konto när de behövs.  

Investeringar i aktier innebär till exempel att du bör sälja när börsen går bra, vilket kanske inte alls är hur scenariot ser ut när du behöver komma åt pengarna. Du vill inte sälja med en förlust och detsamma gäller om du har satt hela din investering i en bostad.

Ha alltid en del av din besparing på ett sparkonto, med en ränta för att ge dig en årlig bonus. Sparkonton kommer absolut inte att vara en investering med en hög avkastning. Det vanligaste är att räntan ligger på mellan 0.15-0.75%. Ju större summa du har på ditt sparkonto, desto mer årlig ränta får du.

Fördelen med sparkonton är att banken vanligtvis betalar ut ränta på ränta, vilket då gör att sparkontot växer, även fast du inte fyller på med jämna mellanrum.

Glöm inte…

Oavsett vilken typ av investering du väljer är det såklart viktigt att du tänker smart och inte riskerar alltför mycket. Sätt upp tydliga sparmål och hur du vill investera för att ha en strukturerad plan, med mindre risk för att misslyckas.

Om du inte har mycket tidigare erfarenhet, är det en fördel att ta hjälp av experter i början, innan du har fått ett bra grepp om hur du faktiskt vill investera. Påbörja din resa till ett stabilt sparande och investera i en marknad som ger en bra avkastning!

Bli först med att kommentera

Kommentera