Investera i cybersäkerhet

Investera i cybersäkerhet

Cyberattacker blir alltmer vanliga, och det är inte sällan vi hör om ransomware-attacker och liknande på nyheterna. Hotet av cyberattacker är tyvärr något vi förväntar oss kommer att fortsätta öka i takt med världens digitalisering. Med denna ökning, ökar dock också fokuset på cybersäkerhet. Vilka möjligheter kan det innebära för dig som investerare?

Annons:
påmind ad bannerInvestera i cybersäkerhet t?a=1874552417&as=1544841054&t=1&tk=1&i=1

Cyber-brott anses vara ett av de största globala säkerhetshoten. Digitalisering har gjort livet smidigare för många och lett till bättre effektivitet på många sätt. Men för att utnyttja dessa fördelar krävs det att känslig information lämnas ut, både vad det gäller företag och privatpersoner. Riskerna för dataintrång, cyberattacker och identitetsstölder har idag skjutit i höjden. Responsen för att skydda oss mot dessa attacker är cybersäkerhet.  

År 2019 omsatte den globala marknaden för cybersäkerhet 120 miljarder dollar. Året därpå, kom Corona pandemin som accelererade den globala digitaliseringstrenden ytterligare. Därmed följer också ökningen av cyberattacker och fokus på cybersäkerhet. Cybersäkerhetsmarknaden uppskattas att år 2030 omsätta 434 miljarder dollar. Här finns helt klart god tillväxtpotential.

Hur investerar du i cybersäkerhet?

Hur kan du investera i denna snabbt växande marknad? Om du inte är insatt i cybersäkerhetsvärlden, kan sektorn kännas komplex. Cyber-bovarnas tillvägagångssätt kan ofta kategoriseras i sex områden; Social Engineering, Phishing, Ransomware, Unpatched Software, Social Media Threats, och Advanced Persistent Threats.

Det är helt klart mycket att hålla koll på. Speciellt med tanke på hastigheten som sektorn växer med så kan det vara svårt att hänga med alla säkerhetsfrågor, nivåer och nya aktörer.

Allianz Cyber Security AT USD

Därför är en möjlighet att hänga på en fondförvaltare som redan har stenkoll på sektorn. Till exempel är Allianz Cyber Security AT USD en av de största fonderna som verkligen kan sin cybersäkerhet. Förvaltarna är Huachen Chen, Mike Seidenberg och huvudförvaltaren Walter Price. De har delat upp cybersäkerhetssektorn i fem nivåer, med fokus på att identifiera framtida framgångsrika bolag med hög tillväxt.

Allianz Cyber Security AT USD:s tio största innehav är bolagen Crowdstrike, Okta, Samsung Electronics, Microsoft, Amazon, Alphabet, Zcaler, Fortinet, Epam Systems och Cisco Systems.

Bolaget som är fondens största innehav på 6,6% är nu amerikanska endpointsäkerhetsbolaget Crowdstrike. Amerikanska bolag utgör hela 88% av fonden. Fonden består också till 6,6% av sydkoreanska bolag, och till 1,7% av bolag från Storbritannien.

Du som investerare kan handla genom Avanza, med minsta insättning som 100 kr. Fonden är dagligt handlad, och den årliga avgiften är runt 2%.

Om du dock är intresserad av att direkt investera i något eller flera bolag, finns det flera aktier som är intressanta för investerare just nu. Här vill vi nämna lite om två aktier, nämligen Ping Identity och Okta. Andra intressanta cybersäkerhetsaktier att bekanta sig med är Palo Alto Networks Inc., NortonLifeLock, Crowdstrike, Cloudfare, Proofpoint Inc., och Verisign. 

Ping Identity

Amerikanska Ping Identity Holding Corp. grundades år 2001 och erbjuder bland annat intelligenta identitetslösningar och åtkomsthanteringslösningar. Ping har också en inbyggd AI som är designad för att upptäcka hot i realtid. Ett av företagets nya projekt är Project COVID Freedom, som hjälper vårdgivare, företag och individer att smidigt dela testresultat och vaccinationer.  

Ping fokuserar främst på hybridföretag. Hybridföretag är företag som är endast delvis uppkopplade till molnet. I februari 2021 hade Ping Identity ett börsvärde på 2 500 miljoner dollar och växer kraftigt. Analytiker spår att omsättningstillväxten för Ping räknas bli 16% för 2021 och 18% för 2022. Enligt en studie av gartner räknas Ping som bäst i branschen när det gäller att kontinuerligt uppdatera plattformen och tjänstens funktioner.  

Okta

Amerikanska Okta Inc. grundades år 2009 och är också specialiserade inom molnbaserade lösningar för identifiering och autentisering. De är marknadsledande och erbjuder en komplett plattform för skydd och auktorisering. Tjänsten har också ett analysverktyg som samlar in användardata från företaget och på så sätt ger företaget info om hot på deras plattform.

Okta är inriktade på företag som är helt uppkopplade till molnet. I februari 2021 hade Okta ett börsvärde på hela 62 500 miljoner dollar och växer också kraftigt. Dess aktier gick upp 112% på ett år. 2021 och 2022 förväntas Oktas omsättningstillväxt fortsätta ligga på cirka 30-40%.

Avslutande ord

I takt med den globala digitaliseringen och ökande cyberhot, växer också behovet för cybersäkerhet. Cybersäkerhetsbranschen är het och tillväxten är stor. Det finns många bolag man kan titta närmare på om man är intresserad av att direkt investera i bolag som arbetar med cybersäkerhet. Två bolag som det talas mycket om på senare tid är Ping Identity och Okta. Dessa två bolag har kraftigt växande börsvärden, och kan vara värda att bekanta sig med.

Cybersäkerhetssektorn är dock komplex och kan kännas svår att sätta sig in i. En annan investeringsmöjlighet är därför också att hänga på en fondförvaltare med stenkoll på sektorn, till exempel Allianz Cyber Security AT USD. Oavsett hur du väljer att investera, är cybersäkerhetssektorn helt klart något att hålla koll på som investerare i dessa tider.

Källor:

https://www.avanza.se/placera/redaktionellt/2021/06/11/sa-kan-du-investera-i-cybersakerhet.html

https://www.avanza.se/placera/redaktionellt/2019/04/05/cybersakerhet-en-svar-investering.html

https://www.avanza.se/placera/redaktionellt/2021/02/18/ett-starkt-ar-cybersak-aktier.html

http ://tradingportalen.com/jamfor/basta-cybersakerhet-aktier/

Bli först med att kommentera

Kommentera