
Guld är en av de mest kända värdeföremålen i världen. Det är en av anledningarna till att det är attraktivt att investera i guld. Det går över kulturgränserna, och genom historien har guld spelat många roller, från valuta till viktiga material i elektronik och smycken med hantverksmässigt värde. För många investerare i dag har guld kvar sin attraktionskraft som en unik tillgång som erbjuder ett alternativ till konventionella aktie- och obligationsmarknader.
Ädelmetallen betraktas som en säker tillgång och dess största efterfrågan ses under instabila tider. Vid sin senaste topp i augusti 2020 passerade guldet 2 000 US-dollar för första gången. Detta var en ökning från endast 1 485 US-dollar vid samma tidpunkt 2019.
Guld fungerar också som ett skydd mot inflation. När de allmänna kostnaderna för varor stiger, stiger guldvärdena i takt med dem. Detta beror delvis på att guld finns i så begränsade mängder och på grund av detta kan guldägare bättre bevara sin köpkraft, även när låga räntor driver upp priserna.
Vad påverkar guldpriset?
En tumregel är att guldpriset stiger när det råder osäkerhet eller negativitet på andra områden av marknaden (t.ex. aktier och obligationer eller ekonomin i allmänhet) och sjunker när tillväxten är stark på dessa andra områden. Detta förhållande är inte på något sätt hugget i sten, men i stort sett är det anledningen till att de flesta guldinvesterare håller denna tillgång – för att skydda sig mot förluster på andra områden.
Andra saker som kan höja guldpriset är t.ex:
- Konsumtionsefterfrågan – köper fler människor guld för smycken etc.?
- Låga räntor – guldpriserna har ofta en negativ korrelation till räntorna.
- Svagare amerikansk dollar.
- Lågt utbud – om mer guld återvinns stiger priserna.
- Geopolitisk instabilitet.
- Naturhändelser, kan höja guldpriserna, eftersom de drabbade länderna investerar mer av sina rikedomar och påverkar de globala priserna.
Naturligtvis tenderar motsatsen till något av ovanstående att sänka guldpriserna.
Guld är inte riskfritt
Investerare ser ofta guld som en ”säker hamn” under perioder av osäkerhet, men alla möjliga faktorer kan påverka priset. Dessa inkluderar utbud och efterfrågan, den globala ekonomins tillstånd och politisk osäkerhet, vilket innebär att guld kan vara en mycket volatil investering. Du bör därför söka professionell finansiell rådgivning om du är osäker på om detta är rätt typ av investering för dig.
Hur kan jag investera i guld?
Du har några alternativ. Du kan antingen köpa fysiska guldtackor eller guldmynt, investera i aktier i guldgruvbolag, köpa aktier i en börshandlad guldfond (ETF) eller köpa guldterminer.
Köp guldtackor eller guldmynt
Det enklaste sättet att placera dina pengar i guld är att köpa och förvara guldtackor, mynt eller smycken.
För att faktiskt göra en vinst på ädelmetallen måste du ha en rimlig förväntan på att ditt guld kan säljas för mer än vad du betalade för det. Tyvärr är guldpriserna svåra att förutsäga.
Investera i en guldgruva
Du kan investera i guld utan att någonsin röra en guldflinga genom att köpa aktier i guldgruvbolag.
Fördelen med detta sätt att investera i guld är att om guldpriset faller kan gruvbolagen ofta byta fokus till en annan metall.
Nackdelen är att gruvaktier kan sjunka tillsammans med resten av marknaden, även när guldpriset är stabilt.
Investera i Guld EFTs
Det enklaste sättet att investera i guld och silver är att köpa en eller flera börshandlade guldfonder.
Den viktigaste fördelen är att de är extremt likvida och att du kan köpa eller sälja dem inom ditt mäklarkonto. Detta gör det möjligt att enkelt ombalansera portföljen och en billig och problemfri köp/försäljningsprocess.
Historiskt sett har dessa varit ganska dyra, men de håller på att bli billigare. Här är de viktigaste alternativen:
SPDR Gold Trust (GLD), kostnadskvot: 0,40 %.
iShares Gold Trust (IAU), kostnadskvot: 0,25 %.
SPDR Gold MiniShares Trust (GLDM), kostnadskvot: 0,18 %.
Aberdeen Physical Gold Shares ETF (SGOL), kostnadskvot: 0,17 %.
Sprott Physical Gold Trust (PHYS), kostnadskvot 0,46%
Perth Mint Physical Gold ETF (AAAU), kostnadskvot 0,18%.
Bli först med att kommentera