Investera i guld 2021

Investera i guld

Är guld en bra investering? Det är det många som undrar och är ett diskuterat ämne. Självklart gör varje person sitt eget val utefter vad som passar en själv. Men många investerare letar alltmer efter alternativ såsom guld, speciellt under tider då börsen är skakig.

Annons:
påmind ad bannerInvestera i guld 2021 t?a=1874552417&as=1544841054&t=1&tk=1&i=1

Här ger vi dig därför 7 skäl på varför det kan vara en bra idé att investera i guld!

1. Tidlöst värde

Den vanligaste kritiken mot att investera i guld är att guld inte ger någon tillväxt. Medan en aktie har tillväxtpotential, kommer ett visst antal guld i ett valv varken öka eller minska med tiden. Denna “svaghet” är dock också guldets styrka.

Guldpriset kan variera, men guldets värde håller sig detsamma. Denna värdebevarande förmåga är verkligen unik jämfört med andra investeringar. Det är på grund av detta som många kan uppskatta guldets stabilitet när marknaden är instabil.

2. Ingen motpartsrisk

Eftersom du inte behöver andra parter eller mäklare för att äga fysiskt guld innebär guld ingen motpartsrisk. Andra finansiella tillgångar ansvaras för av företag eller samfund, men detta kan du slippa med fysiskt guld.

Detta betyder också att guldpriset aldrig har och aldrig kommer att falla till noll. Under kriser blir då guld en “siste man”, och ett riktigt verktyg i investeringsportföljen.

Guld är också ett sätt att hålla en del av dina tillgångar utanför politiskt inflytande och banksystemet

3. Guld som materiell egendom

Om du väljer att äga fysiskt guld, har detta en unik fördel. För hur många placeringar kan du lägga i fickan?

Guld är speciellt eftersom det är en investering du också kan hålla i handen. Dessutom är det något som inte förstörs via eld, vatten eller tid. Sedlar i fickan kan förstöras om du råkar slänga dem i tvättmaskinen. Med bankkonton och sparkonton kan det finnas risker såsom identitetsstöld och hackning. I en tid då nästan allting sker inom den digital formen, är fysiskt guld något som inte kan förstöras eller hackas.

4. Guld är likvid

En annan stor fördel med guld är att det är mycket lätt att konvertera till pengar. Guld är i stort sett alltid rätt lätt att sälja. Den stora majoriteten ädelmetallhandlare kommer vara villiga att betala för din guldtacka. Det går ofta också att sälja till exempelvis en pantbank, en lokal guldsmed eller en privatperson. Du kan till och med ha med dig guld när du reser och byta till pengar på andra platser.

Jämfört med annan egendom är guld mycket lättare att sälja. Även om du till exempel har mycket värdefulla konstverk kan det ta tid att hitta rätt köpare. Guld kan däremot nästan alltid bytas ut mot kontanter direkt.

Att sälja aktier kan också ibland ta tid, då processen av en orderbehandling tar ett par dagar. Att sälja guld kan i kontrast ske direkt så länge du vet var du ska gå.

5. En konfidentiell investering

Om du värderar anonymitet och ditt privatliv har guld ännu en fördel. Guld är en av de få investeringarna du kan äga privat, konfidentiellt och anonymt.

Naturligtvis har investerare i guld enligt lag skyldighet att informera skattekontoret om förtjänade kapitalinkomster. Förutom detta är det möjligt att äga guld med anonymitet. I vårt digitala samhälle där inte mycket längre känns helt privat, kan en sådan investering vara uppskattad och kännas säker.

6. Guld och börs-kombon

Självklart finns det helt klart fördelar och nackdelar hos både investeringar i guld och investeringar i aktier. Att investera i både börs och guld verkar dock vara en gyllene kombination. Historiskt sett har en kombination av börs och guld gett en stabilare avkastningskurva än bara en av dem.

Börsen har oftare en starkare utveckling från ett längre tidsperspektiv, med större tillväxtpotential. Guld å andra sidan är en stabil tillgång. Då dessa två tillgångsklasser är relativt lågt korrelerade med varandra är portföljer med en kombination av dem ofta en vinnande investering.

Samtidigt visar historien också en genomsnittlig korrelation mellan att aktiemarknaden faller och att guld stiger. En omvänd korrelation är också sann.

7. Guldbolag

Naturligtvis kommer fysiskt guld också med en del praktiska bekymmer. Först och främst måste du se till att guldet är bevarat säkert, så du kan sova lugnt och veta med dig att din investering är trygg. Dessutom kan köp och säljproceduren kosta. Skillnaden mellan köppriset och säljpriset kan vara ett par procent. Det är alltså bra att vara säker på vad man sysslar med innan man fyller kassaskåpet med guldtackor.

De goda nyheterna är att det idag finns alternativ till att äga fysiskt guld. Istället för att köpa fysiskt guld kan man investera i ett guldbolag, till exempel en guldtermin, en börshandlad guldfond, eller ett guldproducerande bolag. Det finns ett antal sådana bolag på Stockholmsbörsen, exempelvis Lundin Gold, Endomines, eller Semafo. Det är viktigt att först läsa på om bolagsspecifika faktorer och vad de börshandlade fonderna innehåller. Men att investera i guldbolag är alltså ett nytt sätt att investera i guld som kan vara ett intressant alternativ.

Bli först med att kommentera

Kommentera