Investerings- och spartips för nybörjaren

Investerings- och spartips för nybörjaren

Oavsett om du klassificerar dig själv som en spara eller en slösa når du någon gång i livet en punkt där det gäller att investera eller spara. Studier pekar på att många svenskar känner någon slags oro för att pengarna inte ska räcka till eller för att ekonomin inte ska gå ihop vid varje månadsslut. Att spara pengar regelbundet är därför att rekommendera så att en alltid har en buffert för det fall oväntade utgifter skulle uppstå. I det här avseendet kan det vara bra att hämta inspiration från andra som har lyckats med sitt sparande. Den svenska bloggaren med det passande epitetet Miljonär Innan 30 lyckades spara ihop till sin första miljon innan han nått 30 års ålder och pensionera sig innan 40.

Annons:
påmind ad bannerInvesterings- och spartips för nybörjaren t?a=1874552417&as=1544841054&t=1&tk=1&i=1

På frågan om vad som motiverade honom att sätta upp ett sparmål menade han att det inledningsvis rörde sig om en strävan efter trygghet då han endast hade en provanställning. Sedermera gick det över till att spara ihop till en kontantinsats för att köpa en första bostad. Miljonär Innan 30-bloggaren menade att de faktorer som lett till framgång för honom vad gäller sparande och investeringar utgörs av ett långsiktigt sparande, bra avkastning under år som varit bra på börsen och att han sparat exakt samma summa varje månad. Han menar dock att långsiktigt sparande i indexfonder kan vara minst lika gynnsamt som mer riskabla aktieaffärer. I den här artikeln tänkte vi dela med oss av några investerings- och spartips för nybörjaren. 

Aktiehandel – en matematisk och strategisk affär 

Oavsett om du vill spara ihop till en bostad, gå i tidig pension, eller lägga pengarna på hög för att kunna åka på en långresa runt om i världen kan aktiehandel vara ett bra sätt att få pengarna att växa. Aktiehandel kan förvisso te sig skrämmande för nybörjaren då det medför ett visst mått av research, riskvillighet och strategiskt tänk. I det senare avseendet kan köp och sälj av aktier jämföras med poker som i grunden är ett matematiskt spel med begränsad information där spelaren måste besitta viss mental styrka för att lyckas. Något som bland annat pokercoachen Felix Schneiders är ett exempel på då han har en examen i matematik. I övrigt tipsar vi om att dagligen ögna igenom Dagens Industri för uppslag om vilka branscher och industrier att investera aktier i, hänga med i världsnyheterna och att börja smått och försiktigt innan du avancerar till större affärer. 

Se över dina kostnader 

Paradoxalt nog handlar inte sparande enbart om att tjäna mer pengar eller få mer avkastning på redan sparat kapital. Ibland är det så enkelt som att minska kostnader. Det gör du bäst genom att föra bok över dina personliga räkenskaper varje månad för att få en överblick över eventuella fällor. Kanske märker du att uteluncher och taxiresor står för en del onödiga kostnader, att ditt el abonnemang kan bytas ut mot ett billigare alternativ på marknaden eller att du kanske kan byta ut vissa av bilresorna mot resor i kollektivtrafiken. Vi rekommenderar att du är konsekvent i din personliga bokföring och att du var sjätte månad gör en ny översyn över hur du skulle kunna minska kostnaderna och i längden spara mer. 

Ta ett extrajobb under en begränsad tid

Investerings- och spartips för nybörjaren search 4427274 960 720

Om målet med ditt sparande är av en mer preliminär art och dessutom ligger hyfsat nära i tid (inom ett 1–3-årsintervall) kan ett bra sätt att spara pengar vara att under en begränsad tid ta ett extrajobb. Självklart bör detta inte gå ut över ditt “vanliga” arbete eller eventuella studier men det finns gott om jobb (exempelvis på lager, inom matvaruhandeln eller inom jordbruket) där du med hjälp av extra timmar varje helg och OB-tillägg kan spara ihop en extra slant som går direkt in på sparkontot. Om du därutöver avsätter hela eller delar av din extrainkomst till att köpa fonder (som i regel innebär mer spridda och lägre risker än exempelvis aktier) kan pengarna växa ännu mer på både kort och lång sikt. I det senare avseendet rekommenderar vi att du går in på Avanza som har en rad nyttiga verktyg för fondhandel och dessutom en läsvärd blogg där du får tips om ekonomi av experter.

Bli först med att kommentera

Kommentera