Vikten av att jämföra lån

Ibland behöver de flesta ta ett lån av något slag. Vare sig det gäller för att köpa hus, bil, för att renovera eller om du vill samla befintliga lån och krediter för att sänka månadskostnaden, så är inte alltid den smartaste lösningen att gå till den bank du alltid haft för att ansöka om ett lån.

Annons:
påmind ad bannerVikten av att jämföra lån t?a=1874552417&as=1544841054&t=1&tk=1&i=1

I dagens läge finns en hel uppsjö av tjänster online som erbjuder hjälp att både ansöka om och jämföra låneerbjudanden från olika banker. Fördelen med dessa tjänster är att du slipper ringa runt till flera olika ställen, och oftast tar de bara en enda kreditupplysning istället för att det behöver tas en per bank. Om det tas flera olika kreditupplysningar ger det ofta sämre kreditvärdighet när du ansöker om ett lån, och därmed högre ränta.

Varför ska du jämföra lån innan du tecknar ett? Givetvis för att du ska få så bra villkor som möjligt för just ditt lån. Bankerna vill tjäna pengar på att du lånar pengar, och ofta kan det skilja många tusenlappar per år mellan det bästa och det sämsta erbjudandet.

Vad är det du ska jämföra?

Jo, räntan såklart. Använder du dig av någon av de tjänster som finns för att jämföra lån så får du ofta en lista där erbjudandet med bäst ränta ligger högst och så är dina erbjudanden sorterade från bäst till sämst ränta.

Annat att tänka på:

Vissa banker har en uppläggningsavgift och administrativa avgifter/fakturaavgift för varje dragning som görs för återbetalning. Titta därför även på den totala kostnaden för återbetalning av ditt lån. Ibland kan det vara så att ett lån med något högre ränta faktiskt kostar mindre i slutändan, om det inte har administrativa avgifter som tillkommer.

Det kan ta lite tid att sätta sig in i allt detta och att jämföra olika kostnader och räntor, men det finns mycket pengar att spara på att faktiskt ta sig den tiden.

Bli först med att kommentera

Kommentera