Jobba extra och finansiera dina studier

Vill du slippa ta studielån men behöver på något sätt finansiera dina studier? Kanske är det till och med så att den utbildning du vill gå inte berättigar dig till att ta ett CSN-lån? Att jobba extra är ett vanligt sätt att få ihop ekonomin. Beroende på hur din situation ser ut, t ex om du är singel eller om du har småbarn, passar olika jobb olika bra.

Annons:
påmind ad bannerJobba extra och finansiera dina studier t?a=1874552417&as=1544841054&t=1&tk=1&i=1

Ett bra första steg är att se över dina kostnader och skära bort allt du inte tycker är nödvändigt. Kanske behöver du inte det dyra gym medlemskapet utan kan välja ett enklare och billigare sådant. Säg upp alla abonnemang du inte absolut behöver, cykla när det går och välj att åka kommunalt framför att köra bil (överväg att sälja bilen om du klarar dig utan och behöver få in pengar), handla smart och gör storkok ett par gånger i veckan, ta med dig matlåda till skolan och köp begagnade böcker. Det finns mycket att göra för att spara pengar men i slutändan behöver vi ändå en inkomst för att kunna betala hyran.

Vilket jobb som passar dig beror förstås på dig som person men också på hur dina studier ser ut. En del utbildningar har fulla scheman på dagtid medan andra har bara ett par föreläsningar per dag men i övrigt mycket egen tid för självstudier. Här kommer några olika förslag på extrajobb:

  • Arbete på postterminal. De behöver personal både dag, kväll och natt och framför allt på kvällspassen brukar det vara lätt för studenter att få extrajobb.
  • Väktare/ordningsvakt är också ett jobb som passar dig som är pigg på kvällar och nätter.
  • Extrapersonal i mataffären. Tänk på att helg- och kvällsjobb ger extra klirr i kassan.
  • Inhoppande vikarie i skola eller förskola. Passar framför allt dig som går lärar- eller förskollärarutbildning och har ett flexibelt schema.
  • Vikarie inom äldreomsorgen.
  • Telefonsäljare.
  • Lokalvårdare. Där behövs både personal som går på timmar och har fasta uppdrag och de som hoppar in och vikarierar med kort varsel.
  • Barnvakt/nanny.

Om du skolar om dig och alltså då har en yrkesutbildning eller yrkeserfarenhet kan du många gånger fortsätta arbeta extra inom det område inom vilket du har arbetat medan du utbildar dig till något annat. Du kan också fråga på ditt jobb om du kan gå ner i tid för att studera men fortsätta arbeta på deltid för att finansiera dina studier. Inom vissa yrken kan du också välja att arbeta som konsult och ta de uppdrag du utöver studierna hinner med

Bli först med att kommentera

Kommentera