Kan man få avdrag för dubbelboende? 

Avdrag för dubbelboende

Har du fått ett nytt arbete som kräver en bostad nära jobbet, men du har bestämt dig för att fortfarande behålla din gamla bostad? Då kan du göra avdrag när du deklarerar på grund av någonting som kallas för dubbelboende. Men vad gäller egentligen för att få avdrag och hur går detta till vid dubbelt boende? 

Vad innebär dubbelboende? 

Annons:
påmind ad bannerKan man få avdrag för dubbelboende?  t?a=1874552417&as=1544841054&t=1&tk=1&i=1

Dubbelboende eller dubbel bosättning innebär att du har två bostäder samtidigt, på grund av att du exempelvis skaffat en bostad på ny ort på grund av ett nytt arbete. För att Skatteverket ska klassa din nya bostad som ett dubbelt boende behöver det nya hemmet ligga över 50 kilometer bort från ditt andra hem.  

Har du två boenden där till exempel din familj bor kvar i det gamla hemmet, medan du skaffat en övernattningslägenhet kan du, förutom att kunna göra avdrag på hemmet dessutom få avdrag för både mat och andra mindre utgifter.  

Vad gäller för avdrag av dubbelt boende?  

Skatteverket kan godkänna din nya bostad som ett dubbelt boende om du kan påvisa att den krävs för att kunna arbeta på den nya orten och att den ligger så pass långt borta från ditt andra hem att det inte är möjligt att pendla så långt varje dag. Du behöver kunna påvisa att du övernattar i det nya hemmet och redovisa dina kostnader för att kunna få igenom dina avdrag.  

Det mest självklara som du kan göra avdrag på är själva boendekostnaden tillsammans med el, vatten och andra avgifter som tillhör hemmet. Under den första månaden kan du även göra avdrag för mat och andra mindre utgifter. Här har du två val där du antingen kan göra avdrag med den verkliga merkostnaden, eller använda dig av schablonbeloppet hos Skatteverket vilket är 72 kronor per dag. 

Någonting som också räknas till avdrag är resor till din hemort. Du har rätt till att göra avdrag för en hemresa per vecka för tåg, bil eller i en del fall även flyg.  

Den längsta perioden du kan göra avdrag på din bostad är två år, men gifta par eller sambor får göra dessa avdrag på högst fem år om era dubbla boenden beror på arbete. Har din familj flyttat med till den nya bostaden och du hyr ut den gamla har du dock inte rätt till att göra avdrag för hemresor.  

Finns det andra skäl än nytt arbete där du kan göra avdrag? 

Den vanligaste anledningen att ansöka om avdrag för dubbelt boende är för arbete på ny ort, men det finns några andra skäl där du har rätt till avdrag. Student är ett av dessa. Om du studerar på en ort under året, men åker hem under sommaren för att sommarjobba och har en bostad även där har du rätt att ansöka om avdrag för dubbla bostäder. 

En annan typ av boende där du har rätt till avdrag är om du bor i en husvagn på den nya arbetsorten. Här har du rätt att ansöka om avdrag för alla de kostnader som har direkta samband med husvagnen och denna typ av boende. 

Hur görs avdraget i praktiken? 

När du ansöker om avdrag för dubbelboende hos Skatteverket så gör du detta genom din deklaration. När du fyller i avdrag för en dubbel bosättning i deklarationen sänks inkomsten som du i vanliga fall betalar skatt på, vilket gör att du i slutändan behöver betala mindre skatt totalt.  

Detta leder oftast till att du får pengar tillbaka via din skatteåterbäring som sker årligen, men detta beror till stor del även på hur hög skatt du har och vad för andra inkomster du sitter på.  

Bli först med att kommentera

Kommentera