Kan man få lån med betalninganmärkning?

Saker och ting händer i livet och att glömma att betala en räkning kan få förödande konsekvenser. Har man riktig otur kan man hamna hos Kronofogden och få en så kallad betalningsanmärkning. Detta är en anmärkning som visar att man, av någon anledning inte har betalat sina räkningar och dettkan göra att man inte kan få abonnemang, få lägenheter eller få ett lån.

Annons:
påmind ad bannerKan man få lån med betalninganmärkning? t?a=1874552417&as=1544841054&t=1&tk=1&i=1

Svårt men inte omöjligt

När man ansöker om ett lån görs en kreditupplysning och alla skulder och anmärkningar kommer upp där. Om man har haft skulder men har betalat dem har man ändå kvar sin anmärkning i 2 år. De flesta låneinstitut och banker nekar personer som har obetalda räkningar, det vill säga skulder. Om man har anmärkning kvar efter gamla skulder är det fortfarande svårt att få lån men inte helt omöjligt. Det man behöver göra är dock lite mer än om man har inte har några anmärkningar.

Leta efter låneinstitut

Det första man måste göra är att sätta sig ner och leta efter låneinstitut. Beroende på vad man ska låna till och hur mycket man vill långa är också avgörande. En del låneinstitut ger inte smålån eller smslån till personer med betalningsanmärkningar. De kräver i regel ett felfritt register då lånet sker utan någon säkerhet, sker direkt och är under kort och begränsad tid. Det kan finnas de som ger lån till personer med anmärkningar men dessa måste ha samtliga skulder betalda och anmärkningen ska snart gå ut. Det man kan göra är att söka på låneinstitut och läsa deras regler för där finns all information man behöver.

Om man behöver ett större lån kan det både vara enklare och svårare. Om det är så att man behöver ett större lån och kan sätta ett hus som säkerhet ökar chanserna att få ett lån även om man har betalningsanmärkning. Man måste dock ha fast inkomst och ordnad ekonomi och samtliga gamla skulder avbetalda. Om man dessutom har någon som kan gå in som borgenär ökar också chanserna för att få ett större lån. Är det så att man fortfarande har obetalda skulder, inte en ordnad ekonomi, ej fast anställning och så vidare, är chanserna att få ett lån betydligt mindre, nästan helt obefintliga.

Varför så svårt?

Man kan fråga sig varför det är så svårt att få lån när man har en betalningsanmärkning. Det beror helt enkelt på att alla låneinstitut vill vara säkra på att man kan betala tillbaka lånet, i tid och utan några problem. De vill inte sätta folk i en ekonomiskt svår situation eller dra på dem mer skulder eller anmärkningar, samtidigt som de vill ha in pengarna för det lån man tagit. Därför har många institutioner som regel att inte ge nya lån till personer med skulder eller betalningsanmärkningar. Detta är till för att skydde både sig själva och den som vill ta ett lån. Det är bättre att först reda upp sina skulder och bli av med anmärkningar, ordna sin ekonomi och sedan se efter om man har möjlighet att ta ett lån.

Bli först med att kommentera

Kommentera