Kattförsäkring

Om du som kattägare vill spara pengar om katten blir skadad eller sjuk och måste till veterinären kan det vara bra att teckna en försäkring för den. För katter finns det inga högkostnadsskydd eller liknande som gör att kattägaren inte behöver betala hela vårdkostnaden själv. En katt kan dessutom skada sig ganska rejält och som kattägare måste man ofta ta katten till veterinären flera gånger under dess levnadstid.

Som nybliven kattägare kan man tro att det är dyrt att teckna en kattförsäkring. Men för knappt 100 kronor i månaden kan man få ett mycket gott försäkringsskydd som både innehåller veterinärvårdsförsäkring, livförsäkring och medicinförsäkring. Om katten blir sjuk eller skadad kan veterinärbesöken med lätthet uppgå till över 10 000 kronor om katten behöver opereras. Då tillkommer dessutom kostnader för röntgen, medicin med mera. Om man inte har en försäkring får man betala hela summan själv och om man inte har en bra kreditvärdighet kan man också behöva betala hela summan på en gång. Om man inte har de pengarna kan man dessvärre tvingas avliva sin katt.

Jämför försäkringarna

När man ska teckna en försäkring till sin katt kan det vara mycket bra att jämföra flera olika försäkringar och bolag för att se vilka som kan ge den bästa lösningen. Det som flest tittar på är vilken pris försäkringen har, men det kan också vara bra att se till vad som ingår i försäkringen. Det kan till exempel vara bättre att lägga till ett par kronor och få en mer täckande försäkring.

En sak man som kattägare bör titta lite extra noga på är om försäkringen täcker tandsjukdomar samt olika genetiska sjukdomar. Ibland täcks bara tandsjukdomar om katten varit helt oavbrutet försäkrad sedan den varit ung och det kan därför vara bra att teckna kattens försäkring så tidigt som möjligt. Om man vill ha en livförsäkring på katten kan det också vara bra att titta på om ersättningen sjunker i takt med att katten blir äldre.

Man bör också jämföra försäkringens karenstid. Karens står för den tid katten måste vara försäkrad innan den börjar ge ersättning. I vissa försäkringar finns det ingen karenstid, och i andra kan den vara uppåt en månad lång. Om försäkringen inte har en karenstid ger den alltså ersättning omedelbart. Det betyder att om katten blir sjuk dagen efter att försäkringen tecknats kan man få ersättning för veterinärvården.

Om katten varit sjuk innan

Om man köper en vuxen katt som haft någon sjukdom eller liknande kan man behöva skriva in det när försäkringen ska tecknas. Ibland kan försäkringsbolaget också kräva att man får ett intyg från en veterinär som visar att katten för nuvarande är frisk. Ibland kan det också läggas in så kallade reservationer i försäkringen. Om katten till exempel haft en ögoninfektion eller fått en skada i ögat kan det skrivas in att försäkringen inte täcker just kostnader som gäller det ögat i framtiden. Reservationerna kan gälla flera olika saker, bland annat tandskador, tandsjukdomar, skador eller sjukdomar som rör fortplantning med mera.

Bli först med att kommentera

Kommentera