Köksrenovering på en budget

Kök måste fräschas upp och renoveras regelbundet för att huset ska behålla och helst öka i värde. Men vad gör man om man inte har råd med en renovering och ändå vill uppdatera inredningen? Här kommer tips om hur du kan fixa i ordning köket utan att spendera för mycket.

Annons:
påmind ad bannerKöksrenovering på en budget t?a=1874552417&as=1544841054&t=1&tk=1&i=1

Först och främst bör du göra en grundläggande planering för hur renoveringen ska gå till. Vad är viktigast att fixa till och vad kan vänta till senare? Är det framförallt det som syns som måste fräschas upp, eller är det mer praktiska saker som borde fixas för att få köket mer funktionellt? När du har en bra plan med tidsprioritering så kan du börja planera in dina materialinköp och budgetera för renoveringen.

Satsa på det som syns

Är det framförallt det yttre som är viktig att fixa så kan du satsa på att måla eller tapetsera om för att ge rummet ett lyft. Det gör inte bara att du kan byta färgschema och ge ett fräschare intryck, utan det tar även bort gamla dofter som har satt sig i väggarna. Har du kakel bakom spisen så kan det vara värt att byta ut det, för kakelplattor kostar inte särskilt mycket i förhållande till den effekt de ger.

För att göra köket ännu fräschare kan du sätta dit nya köksluckor med fin design istället för att byta ut alla köksskåp. Det gör renoveringen billigare, samtidigt som det kan förändra hela rummet. Köksskåpen är något av de första man ser när man kommer in i köket, så det är ofta värt att byta ut luckorna i samband med en renovering. Det går även att måla om köksluckorna om du hellre vill det. Du kan även byta ut kökshandtag och beslag för att få ett mer enhetligt uttryck.

Organisera på ett bättre sätt

Om du vill att köket ska bli mer funktionellt så kan du satsa på att organisera köksutrustningen och torrvarorna som förvaras i köket på ett bättre sätt. Istället för att sätta upp skrymmande golvstående förvaringsmöbler kanske du kan satsa på krokar och vägghängda hyllor istället? Det behöver inte kosta så mycket och gör även att du får mer golvutrymme. Kastruller, stekpannor, slevar, vispar och nästan allt annat kan hängas upp på krokar eller en skena i taket. Behöver du extra arbetsplats i köket så kan du köpa en köksö istället för att bygga om den befintliga arbetsstationen. En köksö kan även ha smart förvaringsutrymme på sidorna för redskap, kastruller och annat. Dessutom kan en del modeller skjutas åt sidan när de inte används, vilket sparar golvutrymme i ett litet kök.

Bli först med att kommentera

Kommentera