Kom igång med aktier genom 6 enkla steg

När man ska börja handla med aktier är det en helt ny värld som öppnas. För nybörjaren kan det känns övermäktigt och det kan vara svårt att veta vart man köper aktier och hur man börjar med aktiehandel. Men det behöver inte vara komplicerat eller särskilt svårt att börja med aktier. Innan du sätter igång är det av stor vikt att du har läst på lite om aktier, vad aktier är för något och hur börsen fungerar. Det rekommenderas t.ex. ofta att både nybörjare och erfarna investerare bör ha investmentbolag i sin aktieportfölj för att sprida risken.

6 enkla steg för att komma igång med aktier

1. Hitta en nätmäklare

Annons:
påmind ad bannerKom igång med aktier genom 6 enkla steg t?a=1874552417&as=1544841054&t=1&tk=1&i=1

Det första steget är att hitta en nätmäklare som du känner dig bekväm och trygg med. På dagens marknad finns det några nätmäklare att välja mellan och de har lite olika saker att erbjuda. Läs på ordentligt om de olika alternativen och välj den som du tycker känns bäst utifrån villkor men även utifrån användarvänlighet och funktion. De flesta nätmäklare erbjuder handel via både hemsida och via appar vilket gör aktieaffärerna ännu smidigare och du kan enkelt hålla koll på din portfölj.

2. Öppna ISK och välj courtageklass

När du har valt en nätmäklare och blivit kund är det dags att öppna ett konto och ställa in önskad courtageklass. ISK, eller investeringssparkonto, är en typ av konto som möjliggör handel på börsen liksom aktie- och fondkonto. Detta konto öppnas hos den nätmäklare som du har valt. När kontot är öppnat kan du sedan välja en courtageklass som du tycker är lämplig. Courtage är priset som det kostar att handla med aktien, alltså utöver aktiens eget värde. Hur mycket courtaget är beror på en rad olika faktorer, till exempel hur mycket kapital du handlar med och vilken marknadsplats aktien handlas på. Hur courtageklasserna är uppbyggda och ser ut varierar hos de olika nätmäklarna.

3. Sätt in kapital

Efter att kontot har öppnats och en courtageklass har ställts in är det dags att föra över ett kapital från din vanliga bank till nätmäklaren. Beroende på vilken nätmäklare som man har valt kan överföringen ske på olika sätt till exempel via banköverföring, via kortbetalning eller via Swish. Tänk på att man alltid riskerar att förlora hela eller delar av sitt kapital på börsen och sätt därför inte in mer än vad du har råd att förlora. Försök tänk långsiktigt med ditt kapital som du investerar och räkna med att det ska växa under lång tid.

4. Börja handla

Nu är du redo att börja handla och köpa din första aktie. Detta är en av de största milstolparna när det kommer till din aktiehandel, när det är dags att köpa den allra första aktien i din portfölj. För att kunna göra ett smart köp kan det vara klokt att först ha funderat över vilken aktiestrategi som man ska ha när man handlar med aktier. Som nybörjare är det klokt att tänka långsiktigt i sin investering och satsa på bolag som man själv tror på och som man känner en koppling till. Genom att vara bekant med och känna till företaget som man investerar i ökar även intresset och förståelsen för bolaget och branschen.

5. Handla regelbundet och sprid riskerna

För att få ut störst avkastning på sin investering är ett bra tips att fortsätta investera i sina aktier regelbundet. På så sätt ökar man hela tiden kapitalet, får en högre utdelning och jämnar ut eventuella förluster. Ett annat tips är att återinvestera utdelningen och på så sätt få en ränta-på-ränta-effekt, även kallad snöbollseffekten.
På samma sätt är det viktigt att sprida riskerna i sin aktieportfölj och man bör därför ha aktier i flera olika branscher. Genom att sprida riskerna minskar man samtidigt riskerna då man inte har hela kapitalet investerat i ett enskilt bolag eller en enskild bransch. Har man nischat sig och investerat smalt drabbas man hårdare om företaget gör en stor förlust eller går i konkurs eller om branschen hamnar i en lågkonjunktur.

6. Ha tålamod och låt tiden gå

Det allra viktigaste är att låta sparande på börsen ta tid och att våga vänta ut eventuella svängningar på marknaden. Ett av de största misstagen som man som nybörjare gör är att man är för snabb att sälja av en sjunkande aktie och därmed gör en större förlust än vad som annars hade blivit. Det är därför viktigt att tänka långsiktigt och att inte investera pengar som man behöver inom en snar framtid då aktiemarknaden hela tiden svänger både upp och ner. Ju mer du läser på om de aktier som du investerar i desto tryggare kan du känna dig med din investering. Håll dig uppdaterad om vad som händer på börsen i allmänhet och de branscher som du har i din portfölj i synnerhet.

Bli först med att kommentera

Kommentera