Hur du skyddar dig mot kreditkortsstöld

Hur du skyddar dig mot kreditkortsstöld

När banker, butiker och postkontor ökar sin säkerhet så kommer bedragarna på nya vägar att tillförskaffa sig pengar som inte är deras. Vi tipsar lite hur du kan skydda dig och dina kreditkort med tjuvar.

Skydda ditt fysiska kreditkort

Annons:
påmind ad bannerHur du skyddar dig mot kreditkortsstöld t?a=1874552417&as=1544841054&t=1&tk=1&i=1

Att stjäla ditt fysiska kredit- eller betalkort är i vissa avseenden det enklaste sättet för en bedragare att få tag på dina pengar. Med det faktiska kortet i handen har bedragaren all information som han eller hon behöver för att göra bedrägerier: kreditkortsnummer, utgångsdatum och säkerhetskoden på baksidan.

Det betyder att förvaring av dina fysiska kort är ett av de bästa sätten att skydda dig mot kreditkortsstöld. Bär inte med dig fler kort än du tänker använda. Om du har alla dina kort i en utbuktande plånbok är det mer sannolikt att någon kan stjäla ett kort när du inte är uppmärksam, och du kanske inte märker att det är borta om du har flera kort.

En annan vanlig plats där du kan bli separerad från ditt kort är på en restaurang. När du har betalat din räkning kan det vara lätt att glömma om du har lagt undan ditt kort (särskilt om du har njutit av vuxna drycker). Gör det därför till en vana att bekräfta att du har ditt kort innan du lämnar en restaurang.

Om du upptäcker att du saknar ett kredit- eller betalkort, se till att du omedelbart ringer din bank och anmäler det som förlorat eller stulet. Ju snabbare du låser kortet, desto mindre sannolikt är det att bedragarna kan göra falska debiteringar. Se till att du har din banks telefonnummer nedskrivet någonstans så att du snabbt kan kontakta dem om ditt kort är stulet eller borttappat.

Att känna igen skimmersystem för kort

Kreditkortstjuvar använder också högteknologi för att få tag på din information. Kreditkortsskimmers är små enheter som placeras på en legitim plats för en kortläsare, till exempel på en bensinpump eller en bankomat.

När du skannar ditt kort för att betala fångar skimmern all information som finns lagrad i kortets magnetremsa. I vissa fall finns det också en liten kamera på en bankomat som registrerar när du anger din PIN-kod så att bedragaren har all information som behövs för att komma åt ditt konto.

Den goda nyheten är att det är möjligt att upptäcka en kortskimmer i naturen. Bensinstationer och uttagsautomater är de vanligaste platserna där du kan se skimmeranordningar. I allmänhet sticker dessa enheter ofta ut över panelen i stället för att sitta i nivå med den, som den legitima kreditkortsskannern är tänkt att göra. Andra röda flaggor att hålla utkik efter är skannrar som verkar skaka eller röra sig något i stället för att sitta stadigt fast, eller en pin-kudde som verkar tjockare än normalt. Allt detta kan eventuellt tyda på att en skimmer är på plats.

Om du hittar något som ser skumt ut, gå till en annan bensinstation eller bankomat. Det är bättre att vara på den säkra sidan än att vara ledsen.

Skydda dina kreditkortsnummer hemma

Ditt hem är en annan plats där tjuvar letar efter din känsliga information. Till att börja med får du troligen erbjudanden om kreditkort, själva korten och dina kontoutdrag med posten. Även om poststölder är relativt sällsynta är det ändå en bra idé att se till att du hämtar din post dagligen och att du lägger beslag på den när du reser bort.

När du väl har fått in dina kortrelaterade papper i huset kan du dock fortfarande vara sårbar. Kreditkortsbedragare är nämligen inte främmande för att dyka lite i containern för att få tag på ditt kreditkortsnummer. Därför är det en bra idé att strimla alla papper med ditt kreditkortsnummer och annan identifieringsinformation på innan du slänger dem.

Att skydda dina kreditkort hemma innebär också att du måste vara försiktig med vem du delar information med i telefon. Om du inte själv har tagit initiativ till ett telefonsamtal – inte för att du ringer till någon som lämnat ett röstmeddelande – ska du aldrig dela med dig av dina kreditkortsnummer via telefon. Bedragare kan utge sig för att vara kundtjänstmedarbetare från ditt finansinstitut eller en handlare som du ofta besöker för att få dina betalningsuppgifter. För att vara säker kan du lägga på och ringa institutet själv via huvudnumret.

Skydda dina kort på nätet

Du bör aldrig lämna dina kreditkortsuppgifter via en länk i ett e-postmeddelande som utger sig för att komma från ditt finansinstitut eller en handlare. Bedragare kan få sina falska e-postmeddelanden och webbplatser att se legitima ut, vilket var exakt anledningen till att jag föll offer för detta bedrägeri.

Men trots min tillfälliga bristande omdömesförmåga när jag blev ombedd att lämna mina betalningsuppgifter från min ”webbhotell” fanns det andra varningssignaler som jag kunde ha lyssnat på om jag hade varit uppmärksam.

Det första är den faktiska e-postadressen. Dessa falska e-postmeddelanden har ofta ett legitimt utseende, vilket är det enda du kan se i ditt e-postmeddelande. Men om du håller muspekaren över eller klickar på displaynamnet kan du se den faktiska e-postadressen som skickade meddelandet till dig. Illegitima adresser följer inte samma e-postadressformat som du ser från det legitima företaget.

Om man dessutom hade tittat på den webbadress som visades när jag klickade på länken hade man kunnat berätta för mig att något konstigt pågick. Alla legitima webbplatser som behöver din ekonomiska information har en säker URL för att ta emot din betalning. Säkra webbadresser börjar med https:// (i stället för http://) och har en låssymbol i webbläsarfältet. Om dessa element saknas bör du inte ange dina kreditkortsuppgifter.

Dagliga rutiner som gör dig säker

Utöver dessa försiktighetsåtgärder kan du också skydda dina kreditkort med de vardagliga val du gör. Om du till exempel använder starka, unika lösenord för alla dina finansiella tjänster online, från shopping till bankärenden, kan du förebygga stölder. Att hålla dessa starka lösenord säkra – det vill säga inte skrivna på en post-it-lapp på din bärbara dator – hjälper också till att skydda din ekonomiska information.

Att regelbundet gå igenom dina kreditkorts- och bankutdrag kan också bidra till att se till att du är den enda som gör inköp med dina kreditkort. Det var denna dagliga vana som gjorde att mina bedragare inte fick den dator som de försökte köpa med mitt kreditkort. Det faktum att jag kontrollerar mitt saldo dagligen gjorde att jag kunde stänga av den bedrägliga försäljningen innan de fick varorna, trots att jag misslyckades med att skydda min kreditkortsinformation.

Bli först med att kommentera

Kommentera