
Om du går i planerna att endast köpa en tomt har du möjlighet att ansöka om lån till tomt. Många föredrar att först köpa en tomt och sedan själva bygga sitt drömhus.
Detta innebär att du inte behöver kompromissa på någon punkt och kan få det läge och hus som du alltid velat ha. Men vilka lånealternativ finns det och vilka krav ställs på dig från låneaktören eller banken?
Byggnadslån är det bästa valet
De flesta storbanker i Sverige erbjuder någon form av byggnadslån för lån till tomt. Fördelen med dessa är att du kan skräddarsy lånet och avtalet kommer också vara mer förmånligt. Vid ansökan av lånet görs en kreditupplysning och beroende på hur hög kostnaden är för tomten, så kommer det vara lite olika krav som ställs på dig som vill teckna lånet.
Men vad långivaren framförallt kikar på är hur din inkomst ser ut. Så säkerställ att du har den inkomst som banken kräver. Fördelen med att ansöka om ett byggnadslån hos din bank är också att du har möjlighet att förhandla om räntan och avtalet. Så boka in ett möte på banken som förstahandsval.
Vad du behöver ta med till banken:
- Tomtkarta
- Kontrakt för tomten
- Bygglov
- Startbesked från kommunen
- Lyftplan (när du planerar att göra uttag av kredit)
- Eventuella offerter eller omkostnader
Hur skiljer sig ett byggnadslån från ett bolån?
För dig som ska bygga en bostad på tomten kommer du att erbjudas ett byggnadslån istället för ett bolån. Dessa olika lån skiljer sig också väldigt mycket från varandra. Den allra största skillnaden är hur lånet utbetalas.
När du får ett byggnadslån eller byggnadskredit som det också kallas, så kommer du att kunna ta ut en kredit allt eftersom du måste betala fakturor för byggprojektet. Du kommer alltså inte få lånet utbetalat i en klumpsumma, vilket är normen för bolån.
När huset eller ditt bygge står klart, så kommer banken automatiskt att omvandla lånet till ett bolån istället. Fördelen med att du får en kredit att använda är dels att du kan planera bygget bättre och har även möjlighet att förhandla om att utöka beloppet om byggprojektet skulle bli dyrare än du planerat.
Beroende på vilken bank som du tar bygglånet hos, så finns det också en chans att byggnadslånet inte omvandlas när huset står klart. Så detta måste du förhandla om på förhand för att du ska kunna få den bästa räntan.
Hur mycket kan man låna?
Det finns egentligen inget maximalt tak för hur mycket du kan låna. Det maximala beloppet kommer istället att baseras på din inkomst. Summan som du har möjlighet att låna kan heller inte inkludera att täcka upp kontantinsatsen. 15% måste du ha sparat innan du ansöker om lånet så ha detta i åtanke innan du ansöker om lån för att öka chanserna att lånet faktiskt går igenom.
Har du svårt att få lån?
Även fast du endast planerar att köpa en tomt så kommer summan vara väldigt hög. Om du sedan tidigare har mycket lån, betalningsanmärkningar eller kanske till och med skulder hos Kronofogden så är risken väldigt stor att ditt lån kommer att avslås.
För dig kommer det då vara nödvändigt att förbättra din kreditvärdighet, betala av skulder som du redan har och göra ditt yttersta för att höja din inkomst och få bättre fördelar för att kunna teckna lånet. Gör i detta fall upp en tydlig plan för hur du ska gå tillväga för att kommare närmare målet att låna pengar till din drömtomt.
Lycka till med ditt byggprojekt och glöm inte att kontakta din bank först för att höra om möjligheten att teckna ett byggnadslån hos dom i första hand!
Bli först med att kommentera