Lån via en bank eller privata långivare?

Lån via en bank eller privata långivare?

Om du går i lånetankar så har du med största sannolikhet en hel del olika funderingar som snurrar runt i huvudet. Att teckna upp sig på ett lån är väldigt vanligt, men det är också någonting som måste göras mot en bakgrund av kunskap och det är viktigt att man är välinformerad kring hur allting fungerar.

även om vi inte får plats med att gå igenom allt som man behöver tänka på inför tecknandet av ett lån i den här texten kommer vi ändå att ge dig användbar information som du sedan kan ta med dig och använda dig inför tecknandet av ditt lån, oavsett vilken låntyp som du är intresserad av. Detta rör sig primärt om privatlån, men om du är intresserad av företagslösningar såsom exempelvis checkkredit företag är det bara att klicka på länken för att läsa mer kring just detta.

Att låna från en bank

Att låna från en bank är ett väldigt populärt alternativ bland många, och det är lätt att förstå varför. Alla sveriges stora banker erbjuder möjligheten att teckna upp sig på en lång rad olika lån och på grund av att många sedan tidigare har en väldigt god relation med sin bank är detta ett naturligt val för många. Att låna från en bank är vanligt när det rör sig om större lån såsom exempelvis större privatlån eller bolån.

Privata långivare

Privata långivare har blivit ett allt mer populärt alternativ för att teckna upp sig på lån på senare år. Dessa långivare bedriver sin verksamhet separat från banker och erbjuder kunderna möjligheten att teckna upp sig på en lång rad olika lån. Ofta kan dessa långivare erbjuda marginellt bättre räntor, eller andra förutsättningar när man jämför med banker. Detta är ett vanligt alternativ för snabblån och mindre lån som ska användas som samlingslån. Privata långivare har inte samma fördelar i form av kundrelationer som banker har och använder sig således av andra knep för att locka kunder.

Själva processen är oftast väldigt lik oavsett vilken lösning man väljer

Oavsett om man väljer att vända sig till sin bank eller till ett privatägt låneföretag ser processen för att teckna upp sig på ett lån mer eller mindre identisk ut. Idag går det att ansöka om lån enkelt och smidigt online och det enda som krävs är att man fyller i några kortare formulär. För större lån där det också krävs en säkerhet kan man vara tvungen att komma på möte på ett bankkontor eller liknande för att prata igenom lånet mer grundligt. Efter att man har ansökt om ett lån så genomförs det alltid en lagstadgad kreditupplysning. Detta är någonting som görs oavsett vilken typ av lån som man skriver upp sig på och är ingenting som man kan undvika. Kreditupplysningen ger långivaren i fråga information kring din privatekonomi och agerar som underlag för att antingen bevilja eller neka lånet som du har ansökt om. Allt som oftast görs detta genom Upplysningscentralen (UC). Vissa långivare utanför banksfären använder sig dock av andra kreditupplysningsföretag.

Bli först med att kommentera

Kommentera