Tänk på det här när du skall låna pengar utan UC

låna pengar utan UC

Inlägget görs i samarbete med Lånen.se

Annons:
påmind ad bannerTänk på det här när du skall låna pengar utan UC t?a=1874552417&as=1544841054&t=1&tk=1&i=1

Behöver du ta ett lån? Om du har ansökt om ett lån tidigare, vet du att långivaren måste genomföra en kreditbedömning. Ofta innebär detta en kreditupplysning hos Sveriges största kreditupplysningsbolag, UC (Upplysningscentralen).

En annan möjlighet är dock att ta lån utan UC. Detta innebär att kreditupplysningen sker hos ett annat kreditupplysningsbolag än just Upplysningscentralen. Vad är fördelarna och nackdelarna med detta? Låt oss gå igenom 4 punkter du kan ha i åtanke innan du tar ett lån utan UC.

1. Din kreditvärdighet

Först och främst, varför skulle någon välja att ta ett lån utan UC? Den främsta fördelen gäller att du kan behålla din kreditvärdighet hos UC så hög som möjligt.

När du gör flera låneansökningar under en period, påverkas din kreditvärdighet. Om dina lån och låneansökningar inte sker via UC, betyder det att din kreditvärdighet hos UC inte påverkas. Detta är bra om du vill ha möjligheten att teckna nya lån via UC i framtiden.

Detta är också en möjlighet för människor som har ett lågt kreditbetyg hos UC. Med en svag kreditvärdighet kan det bli mycket lättare att teckna ett lån utan UC. Det är främst denna grupp som tecknar lån utan UC. Det beror på att man genom räntor kan betala ett riktigt högt pris för att hålla sin kreditvärdighet uppe!

2. Räntor och avgifter

Det som väger emot fördelen av att skydda sin kreditvärdighet är räntor och avgifter. Räntorna är oftast högre utan UC. Det betyder också att det är viktigt att du jämför just räntan när du jämför olika lån.

Men om räntan är så hög, är det då värt det? Som alltid, beror det på. En sak att komma ihåg är att räntan kan verka högre än den till slut är. Årsräntan för lån utan UC kommer att vara betydligt högre än de från traditionella banklån. En annan sak att ha i åtanke är att lånet i många fall inte blir lika dyrt då det ofta gäller en relativt lägre summa och en kort löptid. Ibland är det till och med möjligt att hitta lån där långivaren erbjuder nya kunder ett första lån räntefritt.

När du jämför räntor är det dock också viktigt att hålla ett öga på avgifterna. Ibland kan dolda avgifter gömma sig i det finstilta och kompensera lägre räntor för långivaren. I dessa situationer är det därför värt det att läsa igenom det finstilta!  

3. Löptiden

En annan faktor som gör att lån utan UC utskiljer sig är att återbetalningstiden är relativt kort. För ett räntefritt lån kan återbetalningstiden ligga på mellan 14 till 30 dagar. Det är viktigt att du är säker på att du kan återbetala lånet så snabbt som möjligt. Om du inte kan betala inom avtalad tid kan det snabbt bli dyrt.

Därför är en situation där lån utan UC kan passa väl, om du verkligen behöver låna en mindre summa akut och vet att du har möjligheten att återbetala summan inom kort tid.

4. Endast som sista utväg

Teckna helst endast lån när du inte har något annat alternativ. Analysera din situation och se om det finns en annan utväg. Det är också värt att påminna alla om att man aldrig ska teckna ett lån för att betala av ett annat lån. Om du funderar på att teckna ett lån utan UC för att du redan har en hel del lån och krediter, kan det också vara värt att fundera på om det är en bra idé att teckna mer lån. Om du redan har fler lån, är det också rekommenderat att samla ihop lånen till ett stort lån. Men om du använder det rätt och ansvarsfullt, finns det helt klart en plats för lån utan UC.

Bli först med att kommentera

Kommentera