Låna utan UC – en snabbguide!

Låna utan UC – en snabbguide!

Inlägget görs i samarbete med Lånjakt

Ett lån utan UC är ett särskilt lån där en kreditupplysning görs i vanlig ordning, men denna kreditupplysning kommer endast visas hos företaget som långivaren använder sig av.

Om du haft tankar på att ta lån utan UC så finns det en hel del saker som kan vara bra att veta innan du tar ditt lån. Vi hjälper dig på vägen och svarar på de vanligaste frågorna!

Hur fungerar det att låna utan UC?

Om du har tänkt att ansöka om lån är det en hel del som du behöver ha koll på, speciellt om du tänkt låna utan UC. Den största och kanske viktigaste skillnaden när det kommer till att låna med eller utan UC är vilket kreditupplysningsföretag som långivaren arbetar tillsammans med.

När du lånar utan UC görs en kreditupplysning, men denna visas endast hos företaget som långivaren använder sig av. På så sätt kommer denna förfrågan vara osynlig hos andra kreditupplysningsföretag. Dessa görs bland annat av företag som exempelvis Creditsafe och inte hos Upplysningscentralen.

Olika lån du kan ta utan UC

Att ta ett snabblån är den vanligaste låneformen som går att ta utan UC. Snabblån brukar oftast vara små och har en kort löptid, vilket är dagen från du tecknade lånet tills dagen det ska vara helt återbetalat.

Ännu ett lån som du kan ta utan UC är privatlån som är både ett vanligt och väldigt prisvärt alternativ. Räntorna är mycket lägre i jämförelse med krediter och snabblån och du kan låna stora belopp under en längre period.

Ett annat alternativ är en pantbank. En pantbank är ett företag som erbjuder lån utan någon kreditupplysning överhuvudtaget. Hos en pantbank lämnar du in något som en slags säkerhet, exempelvis ett föremål av högt värde.

Att tänka på vid lån utan UC-kontroller

Det finns en hel del fördelar med lån utan UC-kontroller, men det gäller att du läser på noga innan du tar lån för att inte bli överraskad senare. Detta kan vara bra att veta innan du tar ett lån utan UC:

  • Majoriteten av lån utan UC-kontroller har relativt höga kostnadsbedrifter. De har oftast en högre ränta än andra lån och denna ränta kan ligga på 20-40 % mer.
  • Något som även är vanligt bland lån utan UC-kontroller är att de kan ha väldigt höga avgifter som kommer i samband med lånen. En vanlig avgift är uppläggningsavgift som vanligtvis kommer i samband med lånen du tar.
  • Om du haft planer på att låna mindre summor är lån utan UC fördelaktigt. De högsta beloppet som man vanligtvis kan låna utan UC-kontroll är 30 000 kronor.
  • Löptiderna brukar vanligtvis vara korta. Med detta menas hur lång tid du har på dig att betala tillbaka lånet, från dagen du tecknar det tills sista dagen det ska vara helt återbetalt. Löptiderna för lån utan UC brukar ligga någonstans på 5 år medan privata lån kan erbjuda dig upp till 20 års löptid.

Bli först med att kommentera

Kommentera