Långsiktigt sparande – så gör du

Långsiktigt sparande - så gör du

2017 gavs boken “Miljonär innan 30 och pensionär innan 40” ut. Författaren och tillika upphovsmannen till den kända bloggen Miljonär innan 30 har i över 14 år tipsat sina tusentals läsare om hur man kan placera sina pengar och tänka smart för att tidigarelägga pensionen. De första miljonerna var klara redan när boken gavs ut och i december 2017 gjorde bloggaren enligt egen utsago sin sista arbetsdag. Den som läst bloggen är redan bekant med tesen om att alla med möjlighet att spara och viljan att offra viss konsumtion mot rikedomar senare i livet enkelt kan lyckas. I boken finns utrymme för fördjupning i form av kloka spartips och råd om hur man ska placera sina pengar – samma saker som gjort författaren till mångmiljonär. Även om långt ifrån alla har disciplinen eller ens viljan att leva snålt i förhoppningen om en tidigare pension kan boken fungera som inspiration för att i vart fall skapa guldkant i tillvaron senare i livet. När det gäller svenskarnas sparande i allmänhet pekar statistik från försäkringsbolaget Folksam på att män och kvinnor i genomsnitt sparar lika stor andel av sin inkomst, det vill säga tio procent. Det har dock visat sig att kvinnor mellan 25 och 34 sparar 900 kronor mindre i månaden. Enligt Madelén Falkenhäll som är analytiker på Swedbank bör man i regel sträva efter att spara omkring 10 procent av sin nettolön. Syftet är att lägga undan till en buffert på två månadslöner som fungerar som ett ekonomiskt skydd när olyckan är framme eller för att slippa ta dyra snabblån. Efter att bufferten är på plats tipsar Falkenhäll om att dela upp det ytterligare sparandet i ett långsiktigt respektive målsparande. Inspirerade av henne tänkte vi dela med oss av våra tips om hur du får till ett långsiktigt sparande. 

Rätt inställning är A och O

Annons:
påmind ad bannerLångsiktigt sparande - så gör du t?a=1874552417&as=1544841054&t=1&tk=1&i=1

Innan vi går in på mer konkreta tips om hur du får pengarna att växa är det värt att notera att rätt inställning till sparandet är A och O. Att skapa en långsiktigt hållbar privatekonomi kräver tålamod då det kan ta tid innan du kan skörda frukterna av dina insatser. Ett långsiktigt sparande kan liknas vid ett maratonlopp snarare än en sprint – det kan kännas motigt och tungt längs vägen men i slutändan är det den som inte tappar sikt över ändstationen som tar sig i mål. Att fatta framgångsrika, långsiktiga finansiella val är därmed en strategisk tankeaktivitet som kräver uthållighet, ungefär som det klassiska spelet poker där slutvinnaren är den som har bäst pokerhand när alla kort visas upp i slutet av en hand, det vill säga i samband med en showdown. 

Sparande i fonder

Sparande i fonder är ett ypperligt sätt att spara pengar över tid när man är lagom intresserad av att hålla koll på marknadens olika svängningar. Här finns olika alternativ till buds – bäst är att placera parallellt i olika fondtyper för att sprida riskerna med sparandet. Bland de vanligaste fondtyperna finns aktiefonder som passar för den som sparar på lång sikt inför något konkret som pension eller en lyxig resa. Kapitalförvaltningsfonder, även kallade blandfonder, kan vara värda att kika på för den som eftersöker säkerhet i svaga marknadslägen. Detta då fonder av denna typ kan höja eller sänka andelen aktieplaceringar beroende på hur marknaden ser ut. Slutligen finns räntefonder där man placerar i räntebärande värdepapper och som i regel innebär en lägre risk än exempelvis aktiefonder. Räntefonderna kan i sin tur delas in i korta eller långa räntefonder som påverkas av utvecklingen på den korta respektive långa räntemarknaden.

Många bäckar små och strypta utgifter

Långsiktigt sparande - så gör du langsiktigt sparande

Ett långsiktigt sparande behöver inte endast återspeglas av en exklusiv fond- och aktieportfölj, det går minst lika bra att lägga undan en så stor del av den månatliga lönen och strypa utgifterna så mycket som möjligt. Genom att föra budget över dina personliga intäkter och utgifter Excel får du en bättre överblick av sparmöjligheter och fallgroparna i din privatekonomi. Rent generellt sett kan sägas att det lönar sig med matlådor, cykel eller kollektivtrafik istället för bil till jobbet och resor inom landets gränser istället för till utlandet när det gäller att lyckas spara mycket över tid. 

Bli först med att kommentera

Kommentera