Lendo

Lendo är, kort och gott, en låneförmedlare som tillåter konsumenter att jämföra lån från banker. och ger möjligheten att välja det som ger kunden bäst ränta och passar en själv bäst. Lendo grundades i Stockholm år 2007, precis som många andra liknande sidor och konkurrenter.
Lendo blev inom kort uppköpta av Schibstedt Personal Finance, vilket är Nordens största mediehus. Detta inträffade efter att Lendo fått mycket uppmärksamhet i media i följd av sin smått irriterande reklam på radio. Detta steg tog Lendo upp till nästa nivå i sin verksamhet.

Under år 2008 låg Lendos omsättning på så mycket som 2 miljoner kronor – inte så illa efter att ha funnits på marknaden i endast ett år! Dock led de senare en förlust på ungefär fyra miljoner kronor, och där hjälpte Schibstedt Personal Finance Lendo mycket genom att gå in som delägare med 51% av deras andelar. Hoppa fram några år, och Lendo hade under 2015 omsatt 255 miljoner kronor, varav vinstmarginalen var 32% – något de idag kan tacka Schibstedt Personal Finance för. Företaget har även 21 anställda och har alltså expanderat sin verksamhet.

När Lendo först startade sin verksamhet. var alternativen inom privatlån ganska få. De flesta banker tjänade på ett övertag mot sina konsumenter, och kunde utnyttja detta med sina höga villkor och räntor vilka, som man kan räkna ut, gynnade bankerna mer än deras låntagare. Gruppen bakom Lendo såg chansen att göra denna värld enklare för låntagarna, medan de samtidigt kunde tjäna pengar på det.
Det är ingen slump att Lendo blivit så populära genom åren. Ytterst få affärsidéer består av en plan där slutresultatet gynnar alla tre parter – kunden, mellanhanden, vilket är Lendo i detta fall, och aktören, alltså bankerna. Att göra kunden nöjd är ingen konst, då de helst av allt vill spara sin värdefulla tid på att jämföra privatlån på olika sidoroch banker på egen hand – kunden sparar även pengar på att kunna välja det lån som gynnar denne bäst. Lendo blir förstås glada om de lyckas tjäna pengar på de lån som tas med hjälp av deras tjänst. Lendo får betalt från banken, och kunden slipper betala in en extra avgift för något. Detta gör det väldigt lätt att locka kunder – det är attraktivt och sparar massor av tid.
Banken som ärendet handlar om gynnas med hjälp av Lendo på grund av att de lyckas då nå ut till fler potentiella kunder. De får å andra sidan betala en avgift, men denna avgift är inte alls lika hög som den som går åt till att locka kunder med vanlig marknadsföring. Alltså lämnas alla parter nöjda.

För att kunna få ett lån via Lendo, måste man uppfylla vissa krav. Lendo har rätt så allmänna krav på personerna som ansöker – man måste ha fyllt 18 år, vara skriven och bosatt i Sverige samt inneha en inkomst som är stabil. Alltså ingenting som går över det vanliga kraven som banker och liknande sajter som Lendo kan tänkas ha. Lyckas man inte uppfylla dessa krav måste man vända sig till företag som erbjuder mer lättillgängliga lån, och dessa har oftast istället hårdare kontroller och högre räntor.
Bli först med att kommentera

Kommentera