Motala Energi: Så gör du om strömmen går

Så gör du om strömmen går

Inlägget presenteras i samarbete med Motala energi

Annons:
påmind ad bannerMotala Energi: Så gör du om strömmen går t?a=1874552417&as=1544841054&t=1&tk=1&i=1

Ett strömavbrott är inte bara irriterande, det kan även leda till potentiellt farliga situationer. Vet du vad du ska göra när strömmen plötsligt går? Läs vidare för att få experttips från elbolaget Motala Energi.

Motala Energi är ett nationellt elbolag med lokalt hjärta. Har du en god beredskapsplan vid strömavbrott? Om svaret är nej, bör du läsa vidare för att veta vad du ska göra när strömmen plötsligt går.

Därför bör du vara förberedd på strömavbrott

Man måste räkna med att strömmen går då och då, även om det är både irriterande och opraktiskt. I vårt avlånga land är många områden utsatta för hårt väder, och risken finns definitivt för långvariga strömavbrott.

Motala Energi råder: Vänta inte tills strömmen går. Det kan vara svårt att komma fram till elbolaget vid ett strömavbrott, så det bästa du kan göra är att vara väl förberedd. Då blir strömavbrottet säkrare och behagligare för hela familjen.

Följ följande råd från Motala Energi, så är du väl förberedd vid nästa strömavbrott:

Packa ett nödlager

Som ett minimum bör alla hushåll ha ett nödlager med viktiga förnödenheter som kan användas vid strömavbrott eller andra oförutsedda händelser. Nödlagret kan till exempel placeras där du förvarar brandsläckare. Det bör innehålla:

  • Några ficklampor
  • Gott om batterier
  • Stearinljus och tändstickor
  • Batteriradio
  • Vattenflaskor
  • Ullfiltar

Förbered barnen

Strömavbrott kan vara skrämmande, speciellt för små barn. Förbered dem på strömavbrott genom att släcka ljuset och lek ”hitta ficklampan”. Du kan även packa barnvänlig underhållning i nödlagret, som till exempel ritblock, batteridriven musik eller en kortlek.

Motala Energi: Så gör du om strömmen går sa gor du om strommen gar barnen
Motala Energi: Förbered barnen så att strömavbrottet blir mindre skrämmande.

Kolla säkringarna

Det första du bör göra när strömmen går, är att kolla om det är säkringen som har gått. Om det inte är det, bör du kolla om det grannen har el. Om hela grannskapet är mörklagt tyder det på att felet ligger hos elleverantören. Då är det bara att vänta tills felet är fixat, så kommer elen tillbaka.

Stäng av apparater

Apparater du använde då strömmen gick bör stängas av vid ett strömavbrott. En del apparater använder nästan dubbelt så mycket energi när de sätts på som när de används, speciellt vitvaror som spis, köksfläkt och tvättmaskin. När elen kommer tillbaka kommer det därför vara en våg av elektrisk energi som kan skada känslig utrustning som datorer eller tv.

Skulle strömavbrottet bli långvarigt, kan det även hända att strömmen kommer tillbaka när du inte är hemma. Om du till exempel glömde att dra ut strykjärnet kan det sluta med ett allvarligt säkerhetshot.

Om du är osäker på vilka apparater som stod på då strömmen gick, kan du även skruva av säkringen manuellt. Håll ett öga på gatubelysningen för att se när strömmen kommer tillbaka.

Ha tålamod

Om strömavbrottet beror på att det är storm eller att det brinner i en transformator, kan det ta tid innan felet fixas. Då är det bara att ha tålamod och vänta tills strömmen kommer tillbaka. Drick rikligt med vatten, och flytta familjen till ett rum i huset som kan hålla en behaglig temperatur.

Motala Energi – nationellt elbolag med lokalt hjärta

Motala Energi grundades år 2019 av grundare med lång erfarenhet inom elbranschen. Deras mål var att utmana giganterna i elbranschen, inte bara gällande pris utan även när det gäller pålitlighet och personlighet. Bolaget har vuxit väldigt fort på kort tid, och har idag över 5 000 kunder. Motala Energi levererar miljövänlig el från förnybara källor till nöjda kunder över hela landet.

Motala Energi: Så gör du om strömmen går motalaenergi

Bli först med att kommentera

Kommentera