Några fakta om kreditkort

Idag är samhället till stora delar kontantlöst och det finns ett flertal betalmedel att välja på som inte kräver mynt och sedlar i plånboken. Ett av de vanligaste och på många sätt enklaste är kreditkort.

Hur fungerar ett kreditkort?

Annons:
påmind ad bannerNågra fakta om kreditkort t?a=1874552417&as=1544841054&t=1&tk=1&i=1

Ett kredikort är ett plastkort med en magnetremsa och ofta även ett elektroniskt chip, som dras när man gör ett inköp i en butik, restaurang eller liknande. Kortet kan även användas för köp på nätet genom att man knappar in kortets nummer och en kod, CVC-kod, som finns på baksidan av kortet. Oftast signeras nätbetalningar även med bank-ID för ökad säkerhet.

Köpen man gör med kreditkortet registreras och förs in på en räkning som sedan skickas ut till kreditkortsinnehavaren en gång per månad. Summan av alla månadens kreditkortsinköp betalas i slutet av månaden. Kreditkortsinnehavaren kan välja att betala hela beloppet eller delar av det. Betalas inte hela beloppet, d.v.s. att man har en kredit, utgår en oftast ganska hög ränta. Att inte betala hela skulden varje månad för kreditinköpen är inte att rekommendera.

Bonus via kreditkort

Om man sköter sina betalningar varje månad och väljer rätt kreditkort kan man faktiskt tjäna på att använda kreditkort jämfört med kontanter. Många kreditkort är idag kostnadsfria och ger återbäring i form av kontanter, flygpoäng eller poäng och är dessutom kostnadsfria. Förutom återbäring kan man få ytterligare förmåner som att reseförsäkring ingår när man betalar resan med kortet. Man kan också få speciella förmåner hos kortutgivaren som billigare bensin, rabatt på mat eller rabatt på flyg och hotell. Även nöjeserbjudanden som rabatter på herrgårdsweekends, entréer till nöjesparker m.m. är vanligt förekommande.

Hur får man ett kreditkort?

För att skaffa ett kreditkort ansöker man hos sin bank eller hos den bank som är kopplad till det kreditkort man önskar. Man anger vilken kreditgräns man vill ha, d.v.s. hur mycket man kan köpa på kortet för varje månad. Har man god ekonomi får man, om man vill, möjlighet att ha en högre kreditgräns. Det man kan tänka på är dels att man kanske frestas att köpa lite för mycket på kortet om man har en hög gräns, dels att det när man söker lån kan vara negativt att ha för stor utnyttjad kredit. När man ansöker om ett kreditkort görs också en UC, kreditupplysning. Man måste visa att man har betalningsförmåga för att få ha ett kreditkort.

Olika märken på kreditkort

Det finns några stora internationella märken på kreditkort. De största är VISA, Mastercard och American Express. Av dessa finns det sedan en uppsjö av olika kort med olika kreditgränser, utgivna av olika banker. Vilket kort man ska välja beror på hur man själv lever. Ibland kan man få stor cashback från kortet i Sverige medan uttag av utländsk valuta kanske är mycket dyrt när man reser. Ovan nämnda förmåner med rabatt och bonus på mat, resor eller bensin är också en faktor i sammanhanget. Vissa märken av kreditkort tas inte heller emot överallt på grund av att kortföretaget kräver höga avgifter av de näringsidkare som tar emot kortet som betalning. Det lönar sig att jämföra när man tänker skaffa kreditkort.

Bli först med att kommentera

Kommentera