Några saker att fundera på för dig som överväger ett snabblån

Några saker att fundera på för dig som överväger ett snabblån

Få saker lockar så mycket som snabba pengar. För de av oss som inte har tid eller förmåga att snabbt förvandla kronor till miljoner på exempelvis aktiehandel så finns det andra alternativ om plånboken tryter eller det dyker upp oväntade kostnader i vardagen. I den här artikeln går vi igenom både vad ett snabblån egentligen är men också några av de både för- och nackdelar som finns.

Vad är ett snabblån?

Annons:
påmind ad bannerNågra saker att fundera på för dig som överväger ett snabblån t?a=1874552417&as=1544841054&t=1&tk=1&i=1

Egentligen kan man säga att snabblån är ett samlingsnamn för flera olika typer av korta krediter. De flesta har säkert hört om både SMS-lån och mikrolån som också är ett snabblån eller korottidskredit vilket innebär att man lånar relativt små belopp med snabb utbetalning från kreditgivaren och sedan betalar tillbaka hela eller delar av beloppet på angiven tid (vanligt är 30 dagar eller delbetalning på 12-24 månader).

Snabblån och SMS-lån har ofta fått en negativ innebörd hos allmänheten eftersom de är tätt förknippade med skuldfällor, extremt höga räntenivåer och i värsta fall slutar det i TV där låntagaren måste få hjälp att reda ut sin ekonomiska situation. Det är så klart en sida av myntet som är jätteviktig att belysa. Riskerna med snabblån som inte betalas i tid är stora men för den som är i ett akut behov av pengar och har en tydlig plan för återbetalning finns det också många fördelar.

För- och nackdelar med snabblån

Vanligtvis pratar man bara om nackdelarna med korttidskrediter och även om de är många möjliggör den här typen av krediter också lån utan säkerhet till personer med låg kreditvärdighet eller till och med någon som har betalningsanmärkningar.

Utöver att lånen är tillgängliga för fler personer än vanliga banklån så är den främsta fördelen hur flexibelt det kan vara med snabblån. Flexibiliteten gäller inte bara hur snabb processen med att bli beviljad är utan också exempelvis storleken på lånen, ett traditionellt kreditinstitut lånar sällan ut mindre belopp men i nödsituationer kan man behöva låna allt mellan 500 och 10 000 kronor med kort varsel.

Det går heller inte att komma ifrån detaljen kring utbetalningstid när man pratar om fördelar med snabblån. Det är inte alls ovanligt att pengarna betalas ut på direkten och några långivare garanterar pengar på kontot inom 15 minuter medan inom 24 timmar är mer praxis.

En annan bra fördel är att man både ganska enkelt och snabbt kan jämföra olika långivare online, det finns många aktörer med olika villkor så det kan vara en god idé att faktiskt göra lite research innan man bestämmer sig.

Bland nackdelarna hittar vi givetvis kostnaderna på förstaplatsen, snabblån är förenat med högre avgifter eller räntenivåer på 8-10 gånger i multipel mot ett vanligare billån exempelvis. Det gör att det blir väldigt kostsamt i längden med den här typen av krediter.

En till nackdel är också det som tidigare nämnts som fördel, personer med låg kreditvärdighet eller betalningsanmärkningar kan oftast få lån den här vägen. Om det är en nackdel beror givetvis på situationen men en person som redan befinner sig i en utsatt ekonomisk situation löper statistiskt sett större risk att få problem med återbetalning av sina korta krediter också vilket i längden leder till ökade problem.

Sammanfattningsvis finns det både för- och nackdelar med snabblån, i vanlig ordning handlar det i slutändan om ens eget sunda förnuft. Personer som har generellt dåligt omdöme i ekonomiska situationer gynnas sällan av enkelheten i att ta fler lån. Är man i snabbt behov av pengar för att exempelvis laga en bil eller tvättmaskin och har en tydlig plan för återbetalning så är snabblån inte ett dåligt alternativ. Om du står i begrepp att ansöka om ett snabblån så fundera noga igenom din strategi och var inte rädd för de korta krediterna så länge du har en plan, de kan vara av godo.

Bli först med att kommentera

Kommentera