När öppnar börsen?

När öppnar börsen?

När öppnar börsen? – Det finns ett ganska enkelt men svävande svar på frågan om ”När öppnar börsen?”. För de skandinaviska börserna, med undantag från Norge, så gäller allmänna kontorstider under helgfria vardagar. Det vill säga att börsen öppnar 09.00 och stänger 17.30 i både Sverige, Finland och Danmark. Norge däremot öppnar precis som de andra vid 09.00 men stänger ungefär en timme tidigare, redan vid 16.25.

Annons:
påmind ad bannerNär öppnar börsen? t?a=1874552417&as=1544841054&t=1&tk=1&i=1

För de allra flesta aktiesparare i Sverige eller Skandinavien är börsens öppettider inte något man reflekterar nämnvärt över. Men det kan ge fördelar att ha koll på börsens öppettider, speciellt om man är intresserad av internationell handel. Som aktiv aktiesparare är det också värt att hålla koll på både nationella och internationella helgdagar. Då håller börsen vanligtvis helt stängt och dagen innan röd dag är det heller ovanligt med förkortade öppettider, oftast halvdag (fram till 13.00).

Generella öppettider för handel

Utöver de skandinaviska börserna finns det en rad olika börser med varierande öppettider. De flesta större länder i världen, inte alla men majoriteten, med en stabil eller åtminstone stor ekonomi har en egen börs. Det finns exempel på länder som också har flera börser, USA är ett tydligt sådant exempel.

Givetvis innebär det att flera länder världen runtom har egna börser med lokala öppettider. Även om det är självklart att så är fallet så innebär det en viss skillnad för de som är aktiva på fler börser än sin egen. I Sverige kan man ju som sagt bara idka handel mellan 09.00 och 17.30. Men med hjälp av att handla på fler börser utökar man sina öppettider. Vanligast är att man kombinerar svenska eller skandinaviska börser med de amerikanska som har öppet 15.30-22.00, vilket ju innebär en förlängs öppettid för ens handel mo nästan fem timmar.

Att kunna handla dygnet runt är däremot nästan omöjligt, även om man kunde hålla sig vaken, eftersom det knappt finns börser med öppettider som sträcker sig så långt. För den riktigt morgonpigge aktiehandlaren kan dagen börja vid Tokyo-börsens öppning 02.00 där efter följt av både Shanghai och Hong Kong. Dessa börser stänger vid 08.00, 09.00 och 10.00. Däremot har både Tokyo och Shanghai stängt under 1 respektive 1,5 timme (Tokyo mellan 04.30 och 05.30, Shanghai mellan 05.30 och 07.00).

De internationella börsernas öppettider varierar givetvis lite beroende på den svenska vinter- och sommartiden. Tillgängligheten för världens börser varierar för dig som handlar via en svensk mäklare, det finns nischbanker som erbjuder handel vid flera börser som en tjänst medan nästan alla traditionella nätmäklare erbjuder handel inom Skandinavien och USA.

Vad är öppningscall och stängningscall?

Man behöver inte befunnit sig särskilt länge på aktiemarknaden för att ha hört om öppnings- och stängningscall. Det finns en del erfarna aktiesparare som fortfarande inte riktigt vet vad call innebär. Enkelt uttryckt kan man säga att det är en slags auktion. Det är vanligt att man tillämpar detta vid både öppning och stängning. Stockholmsbörser har sin öppningscall mellan 08.45-09.00 och stängningscallen är något kortare mellan 17.25-17.30.

Det är lite skillnad mellan öppnings- och stängningscall eftersom stängningscallen pågår medan börsen fortfarande är öppen. När stängningsauktionen har avslutats för en aktie så stänger handeln i just den aktien tills nästa handelsdag.

Öppningscallen pågår innan själva börsen har öppnat. Det är då en auktion som genom att samla både de köp- och säljordrar som ligger ute på marknaden räknar ut den så kallade jämviktskursen. Det är den kurs till vilken flest aktier kommer att omsättas. Jämviktskursen är den kurs som aktien startar på för dagen vid 09.00 eller stänger på vid 17.30.

I öppningscallen så matchar köp- och säljorder automatiskt så att den aktiekurs där flest order möts bildar själva jämviktskursen. Att det sedan blir den aktuella kursen vid öppning (eller stängning) är anledningen till att en aktie kan göra rejäla skutt upp eller ner direkt vid öppning och stängning.

Bli först med att kommentera

Kommentera