Nettolön och bruttolön – Vi reder ut begreppen

Nettolön och bruttolön - Vi reder ut begreppen

Det spelar ingen roll om du är egenföretagare eller anställd av ett bolag, att du har god förståelse för hur din netto- och bruttolön ser ut är avgörande för att du ska kunna vidhålla en god hushållsekonomi. Hur mycket ska betalas in till Skatteverket och vad har du att röra dig med varje månad?

Annons:
påmind ad bannerNettolön och bruttolön - Vi reder ut begreppen t?a=1874552417&as=1544841054&t=1&tk=1&i=1

Oroa dig inte om du är lite osäker på vad netto- och bruttolön faktiskt innebär, reder vi ut begreppen i denna artikel.

När behöver man veta vad begreppen betyder?

Det är flera situationer i vardagen som det är viktigt att du vet hur din netto- och bruttolön ser ut. Detta kommer nämligen vara en avgörande faktor vid till exempel underskrift av olika typer av lån, kreditupplysning och villkor hos banken.

Hjälper dig planera din månatliga budget

Det kanske allra viktigaste är för hur du ska planera din budget för månaden. Hur mycket har du jobbat, hur stor del kommer att kvarstå efter att skatter och avgifter har dragits och vad kommer då vara den summa som kvarstår på kontot.

Felet som många gör att man baserar sin budget på helt fel faktorer, vilket vanligtvis då innebär att många har svårt att spara och också förstå vart pengarna faktiskt tar vägen. Så om du känner att du vill få en djupare inblick till din ekonomi är det just hur din netto- och bruttolön ser ut varje månad.

Vad innebär begreppen?

Det är faktiskt väldigt vanligt att människor inte riktigt vet exakt vad netto-och bruttolön betyder och vad som gör att de skiljer sig från varandra. Detta är skillnaden och som du kan använda som verktyg när du planerar din ekonomi:

Nettolön

Om du kikar på din lönespecifikation så kommer du att kunna se din bruttolön och nettolön. Men det är framförallt nettolönen som kommer att ha störst betydelse för dig.

Nettolönen är den summa som kommer att inbetalas till ditt angivna konto efter att samtliga avdrag har gjorts. Detta kan innefatta avdrag för skatt, pension och försäkring. Men vad som faktiskt kommer att dras av ser också lite olika ut från person till person.

Bruttolön

Den bruttolön som används är den summa som du har tjänat innan några avdrag görs. Så stirra dig inte alltför blind på denna summa. Vad du faktiskt kommer att få inbetalat på ditt konto kommer inte uppgå till denna nivå och det är därmed värt att ha i åtanke.

Bruttolön är också oftast det som man pratar om i samband med en situation eller förhandling av lön. Så när du går in i en sådan situation, så är det viktigt att du tar samtliga avdrag i åtanke eftersom din nettolön annars kommer att betydligt mindre än du har tänkt till.

Om du är osäker är det alltid värt att prata om lönen i form av nettolön, men ta hellre några extra minuter på dig att verkligen göra efterforskning på vilken bruttolön du är värd och vad detta kommer att ge i netto efter att samtliga avdrag har gjorts.

Om du känt dig lite osäker på skillnaden mellan de båda begreppen, hoppas vi att du nu har en bättre kännedom om vad netto- och bruttolön är så att du kan hålla koll på din ekonomi och planera dina utgifter bättre!

Bli först med att kommentera

Kommentera