Nybörjarguide till att investera i aktier

Den här artikeln är en snabbguide till dig som är nybörjare med att investera i aktier. 

Viktigt att läsa på som nybörjare med aktier

Som aktiesparare måste du vara aktiv. Med det innebär att du aktivt tar del av information om vad som händer på börsen för att få bättre insyn i ditt eget sparande. Att spara i aktier kan vara ett lönsamt sätt att spara på men som nybörjare är det, precis som med alla andra saker du provar för första gången, viktigt att läsa och samla information om hur du ska gå tillväga. I den här artikeln får du en snabb genomgång av information som är viktig för dig att ha koll på innan du köper din första aktie men vi rekommenderar dig även att söka mer information för att lära dig mer om hur du investerar i aktier

Vad är en aktie? 

Det är lätt att tycka att aktiemarknaden är något väldigt komplicerat men om du förstår vad en aktie är så är det inte längre så svårt att förstå hur hela marknaden fungerar och rör sig. En aktie är en ägarandel i ett bolag. Det innebär alltså att då du investerar i en aktie har du rätt att ta del av det aktuella bolagets framtida vinster och har möjlighet att påverka företagets framtid. Huruvida avkastningen blir på dina aktier beror främst på om priset på aktien stiger och om bolaget väljer att dela ut en del av sin vinst till sina aktieägare. Viktigt är dock att komma ihåg att det alltid finns en risk att marknaden ändras till det negativa och värdet på de aktier du har köpt går ner. 

Varför ska du investera i aktier?

Det som gör aktier så populära i form av ett sätt att spara är att de kan ge ekonomisk avkastning både på lång och kort sikt. Det är också ett roligt sätt att lära sig hur börsen och dess bolag fungerar och hur de påverkar den värld vi alla lever i. En ytterligare anledning till att investera i aktier är att de över tid är skyddade mot inflation eftersom priserna på börsbolagens produkter stiger över tid. 

Hur investerar jag i aktier?

För att du ska kunna köpa och sälja aktier krävs det att du har ett speciellt konto uppsatt för detta. Denna typ av konto kallas depå eller förvar och är endast till för att förvara dina aktier eller värdepapper. 

När du handlar med aktier betalar du en avgift (även kallas courtage) för att gå genomföra en affär på börsen. Desto fler aktieaffärer du genomför under ett år, desto lägre blir ditt courtage. 

Hur ska ett aktiesparande fördelas?

När man talar om fördelning av ett aktiesparande handlar det om att sprida risken på dina aktier. Du sprider risken genom att titta på faktorer såsom:

  • antalet aktier du äger
  • att du har köpt aktier i olika typer av branscher 
  • att du har köpt aktier från bolag på olika geografiska platser
  • att bolagen du har aktier i är av olika storlek
  • att du köper aktier vid olika tidpunkter

Generellt sett anses du ha en bra riskspridning i din aktieportfölj om du har minst 10 aktier i flera olika branscher

Bli först med att kommentera

Kommentera