Pengar till skolresa

En sak har alla människor gemensamt, vi behöver pengar. Även barn faktiskt. Varje år åker tusentals skolklasser på skolresa. En del åker till fjällen, fotvandrar och sover i tält, andra intar en europeisk storstad, bor på hotell och kollar in Big Ben, Berlinmuren eller Disneyland Paris.

Oavsett resmål kostar det att åka på skolresa och enligt lag kan man inte bara skicka räkningen till föräldrarna. Eventuella avgifter måste vara frivilliga och grundregeln är att svensk skola är avgiftsfri, både grundskola och gymnasium. Dessutom är det ju inte givet att alla familjer har råd att lägga pengar på en klassresa. Har man flera barn och en pressad privatekonomi finns helt enkelt inte utrymmet även om viljan skulle finnas.

Det bästa är om klassen kan tjäna ihop pengarna själva, tillsammans. Det är inte helt lätt för minderåriga att tjäna pengar, men det är långt ifrån omöjligt. Traditionellt har det vanligaste upplägget varit att man gör det i egen regi genom att anordna exempelvis en loppmarknad eller ett skoldisco. Man kan också sälja enklare bakverk eller saker man tillverkat i slöjden.

På senare år har det dykt upp en ny inkomstkälla för skolklasser. Det finns företag som specialiserat sig på försäljningssamarbeten ihop med skolor, idrottsklubbar och föreningar. Ungdomarna säljer företagets varor och så delar man på vinsten.

Fördelarna är många. Både lärare och föräldrar har oftast fullt i schemat utan att bli arbetsledare för en ungdomsgrupp. Dessutom saknar de erfarenhet och kunskaper så det kan sluta med att det blir praktiskt taget hur mycket jobb som helst, och inte alls de intäkter man hade hoppats på. Då är det lättare att låta proffs lägga upp arbetet.

Ett av de företag som arbetar ihop med grupper av unga är DelikatessKungen som opererat på den svenska marknaden sedan 1992. Skolklasser och idrottsföreningar säljer företagets delikatesser. Det är bl a belgiska chokladpraliner, ekologisk olivolja och en prisbelönt cheddarost.

Även om DelikatessKungen alltid finns till hands för handfasta tips och råd är det eleverna själva som väljer hur försäljningen ska gå till, när, var och hur länge man ska sälja, om man ska inrikta sig på privatpersoner eller företag, sälja på nätet, på stan eller knacka dörr i bostadsområden. Klassens ersättning är provisionsbaserad, så ju bättre försäljningen går, desto mer pengar blir det till klasskassan.

Till sin hjälp har man DelikatessKungens marknadsföringsmaterial och en försäljningsapp som håller reda på vad man sålt. Förutom att det blir roligare för försäljarna själva att kunna följa försäljningen i realtid ger det klassens kontaktperson, en förälder eller lärare, full insyn i arbetet och möjlighet att skicka meddelanden till eleverna. Detta är ett lagarbete.
När försäljningen är över får kontaktpersonen hem varorna som klassen sedan levererar till kunderna samtidigt som de tar betalt. Så som säljande grupp behöver man inte ta ekonomiska risker eller ligga ute med pengar och man får bara hem precis det antal varor man har sålt så att man inte behöver krångla med returer. Förutom att verksamheten är intressant och lärorik kan försäljningen finansiera hela skolresan. Kan det bli bättre?

Bli först med att kommentera

Kommentera