Vad är private banking och vem kan bli kund?

private banking

Private banking är en service eller tjänst som flertalet banker erbjuder sina nyckelkunder eller personer som har mycket kapital.

Vilka tjänster erbjuds till private banking?

Hur tjänsten ser ut och vad den innehåller varierar givetvis från bank till bank men generellt brukar det innebära att man får en personlig kontakt med lite ”gräddfil” till bankens tjänster. Exempel på dessa tjänster kan vara dels hjälp eller rådgivning kring placeringar och investeringar av din förmögenhet. En del banker erbjuder sådan hjälp att de sköter hela portföljen medan andra agerar rådgivare kring din ekonomi.

Andra typer av tjänster sm vanligtvis erbjuds inom private banking kan exempelvis vara hjälp med betalning och administration av fakturor eller räkningar. Hos nätmäklare eller nischbanker är det mer regel än undantag att man får förmånliga courtage (det vill säga lägre avgifter) vid handel med värdepapper eller aktier. Det är vanligt att banken erbjuder dig både skatterådgivning och eventuellt juridisk rådgivning men också rådgivning kring pension vilket de också ofta erbjuder lösningar kring.

Många banker erbjuder också sina kunder inom private banking andra mervärden som inte är direkt finansiellt baserade. Det kan röra sig om resor, föreläsningar och andra tillställningar som till exempel nätverksträffar eller julbord. Hos banker som har mycket företagskunder erbjuds det ofta investeringsmöjligheter i onoterade bolag eller IPO (Initial Public Offering) när bolag ska börsnoteras.

Vem kan bli private banking-kund?

Det är vanligt att bankerna som erbjuder tjänsten har en lägsta nivå för det kapital man ska förvalta hos dem för att få ta del av tjänsten. Hur stort kapitalkravet är varierar men under två miljoner kronor är ovanligt och minst tre miljoner kronor är en vanlig nivå för private banking. Det kan också variera kring hur kapitalet får vara fördelat, exempelvis mellan värdepapper och likvida medel eller om man kan räkna samman hela familjens förmögenhet eller tillgodose sig sitt företags sparade kapital.

De allra flesta större banker erbjuder private banking men i topplistan över de med bäst erbjudanden ligger oftast Carnegie, SEB, Handelsbanken och Avanza. Tjänsterna de erbjuder ser som ovan nämnt olika ut men det är inte ovanligt att det finns olika nivåer på erbjudandet beroende på hur stort kapital man har, ju större kapital desto mer skräddarsytt upplägg brukar man få ta del av.

Banker brukar generellt se en stor vinning i att jobba med private banking eftersom de kunderna dels omsätter mycket pengar i form av aktiehandel (vilket innebär fler intäkter i form av courtage och avgifter till banken) men också en slags stabilitet eftersom de ofta har mycket pengar inlånade till banken.

När man uppnår kriterierna för att bli private banking-kund är det inte alltid säkert att den bank man redan är kund hos uppmärksammar det själva. Vanligtvis får man ansöka om att bli kund och om man möter kriterierna brukar man bli bjuden på ett möte där man diskuterar strategi för kapitalförvaltning och går igenom andra eventuella frågor man kan behöva hjälp med.

Det är inget ovanligt att man är private banking-kund hos olika banker genom att dela upp sin förmögenhet i flera portioner (dvs mer än 3 miljoner kronor hos bank A, mer än 3 miljoner kronor hos bank B och så vidare). Att vara kund hos flera banker kan ha både för- och nackdelar. Det är exempelvis lite svårare att få överblick, man behöver hålla koll på tillgångar och kontakter i fler steg och eftersom en tanke med private banking är att frigöra mer tid så kan det ses som negativt.

En tydlig fördel är att man inte lägger alla ägg i samma korg, givetvis har banken en viss form av garanti men det är trots allt människor som placerar och råder kring dina investeringar. Är man duktig på att utnyttja förmånerna som private banking-kund är det givetvis en fördel att vara kund hos fler banker eftersom man då får fler förmåner.

Bli först med att kommentera

Kommentera