Räkna ut din timlön – så ser du vad du tjänar i timmen

Räkna ut din timlön

Räkna ut din timlön – Arbetar du månadsvis så är det inte helt säkert att du vet precis vad du tjänar i timmen. Det kan vara skönt att veta ibland och särskilt de dagar då jobbet bara känns som omöjligt att ta sig igenom och att du bara är där för pengarna. Då kan det vara skönt att ha en timlön att räkna på för att veta hur mycket du faktiskt tjänar för varje timme du är på jobbet. För att räkna ut hur mycket du tjänar i timmen så är det bra att ha koll på några saker.

Annons:
påmind ad bannerRäkna ut din timlön - så ser du vad du tjänar i timmen t?a=1874552417&as=1544841054&t=1&tk=1&i=1

Hur många timmar jobbar du faktiskt? Det är en av sakerna du måste ha koll på samt hur mycket du får utbetalt. Sedan så tar du bara din utbetalning och dividerar med antal timmar. Vill du ha reda på timlönen innan skatt så gör du samma sak fast med andra siffror. Hur mycket du har i lön är viktigt av olika anledningar. Dels så är lönen det vi lever av och den kommer till viss del att avgöra din livssituation. Det är också viktigt att kunna visa upp en bra lön för banken ifall du vill ta ett lån någon gång. Ju högre lön du har desto mer kommer du kunna låna för att banken räknar med att du kan betala tillbaka större summa. För att räkna ut din månadslön om du får betalt per timme så gör du omvänt. Du tar timlönen och multiplicerar med de antal timmar du arbetar på en månad så får du din månadslön. Denna kan du senare multiplicera med 12 för att få en årsinkomst.

Jobba är inte allt här i livet och ibland ska vi ha lite semester också. Svenska semesterlagen är ganska snäll och ger oss rätt till minst 25 dagars semester oavsett arbete. Detta är per år. Du har dessutom rät till att ta ut minst 3 veckor sammanhängande semester på sommaren och det krävs särskilda skäl för att din arbetsgivare ska kunna neka dig det. Många kollektivavtal har ännu mer semester och det är inte ovanligt att man får mer semester ju äldre man blir och det kan sträcka sig upp till att bli 6 eller till och med 7 veckor. Vissa branscher har 8 veckors semester som röntgenläkare och lärare men det är ovanligt.

Det är inte alla som har det så lätt att räkna ut timlön och månadslön. Ifall du har ett arbete med provision så kan lönen ändra sig från månad till månad. Många försäljare har det så och även mäklare. De får betalt efter hur mycket de faktiskt har sålt. Grundprincipen är densamma dock och du räknar på din månadslön och dividerar med antal timmar du har arbetet. Alla arbeten, nästan, som erbjuder provision har även en fast lön. Det betyder att de som arbetar har en garanterad månadslön men att de får extra ifall de presterar bra. Som till exempel servitörer på restauranger. De har en grundlön men räknar också med att få in ett visst antal pengar på dricks.

Bli först med att kommentera

Kommentera