Ränteavdrag på bolån – Hur får man ränteavdrag?

Ränteavdrag på bolån

Att köpa hus kan vara nog så krångligt, med banklån, deposition och såklart också att hitta en bostad som man tycker om. Men till detta tillhör också lite andra bestyr som många tycker är lite svårt att greppa om, ett av dessa är ränteavdrag på bolån som gör att du kan få pengar tillbaka på din deklaration och som också gör kostnaden för lånet mer förmånligt än det är beräknat från början.

Annons:
påmind ad bannerRänteavdrag på bolån - Hur får man ränteavdrag? t?a=1874552417&as=1544841054&t=1&tk=1&i=1

Om du är lite fundersam på vad detta ränteavdrag på bolån innebär, oroa dig inte. Vi kommer att gå igenom hur detta kommer att påverka din amortering och vad du kan förvänta dig tillbaka i slutet av skatteåret.

När kan man få ränteavdrag på bolån?

Staten erbjuder ett skatteavdrag för flera olika typer av lån, alltså inte bara bolån. Däremot inte vid studielån då räntan redan är väldigt låg. Men när det kommer till bolån så kommer staten att gå in med 30% av räntan som du betalar på bolånet. Hos Skatteverket kallas detta skatteavdrag för skattereduktion av för underskott av kapital, men är dock allra mest känt som ränteavdrag.

Så vad innebär då denna skattereduktion? Jo, av den skatt du betalar på ditt bolån kan du få 30% rabatt på upp till 100 000 kronor. Om du har ett ganska dyrt bolag och den totala skatten överstiger 100 000 kronor under året, så kommer du för resten av summan att få ett ränteavdrag på 21%. Inte illa heller hur?

Krav för ett godkänt ränteavdrag

Men för att du ska få ränteavdraget beviljat är det dock några saker som du måste uppfylla och ha i åtanke. Dels måste du uppfylla vissa kriterier för att Skatteverket ska godkända denna reduktion. Så vad är det då som krävs av dig som innehar bolånet?

Första kravet är egentligen ett ganska självklart sådant, vilket är att du måste ha betalat skatt för det året som du vill göra avdrag för. Dessutom måste du ha ett underskott i ditt kapital för att reduktionen ska beviljas. Detta innebär lite mer detaljerat att dina räntekostnader måste överstiga dina kapitalinkomster.

Du måste också vara skriven på lånet och kan därför inte ansöka åt någon annan. Även fast du är den som har betalat räntan, kommer reduktionen tyvärr inte att beviljas om du inte är skriven på lånet. Säkerställ därför att alla papper är i sin ordning innan du gör din ansökan. Sista kravet är att räntekostnaden måste överstiga 1000 kronor på ett år. Uppfyller du samtliga av dessa krav kan du då få ett ränteavdrag på 30%.

Hur ansöker man om ränteavdrag för bolån?

När du har säkerställt att alla papper är okej och du är godkänd för ränteavdrag på ditt bolån så är det dags att skicka in underlag till Skatteverket. Det är dock inte särskilt krångligt som många kanske kan tyckas tro. Det enda du behöver göra är att skicka in din inkomstdeklaration. Där kommer nämligen dina ränteavdrag att vara medräknade och om du har betalat ett överskott kommer detta att föras tillbaka till det konto som är registrerat hos Skatteverket. Men hur kan man beräkna sin skatt på förhand? Om du inte vill vänta tills deklarationen skickas ut kan du även beräkna hur mycket skatt som kan räknas av på egen hand. Beräkna hur mycket ränta du har betalat under året och räkna detta mot din kapitalinkomst. Det finns dessutom flera hemsidor som du kan använda dig av och som ger dig en noggrann uträkning av hur mycket skatt du kan förväntas få tillbaka.

Bli först med att kommentera

Kommentera