Renoveringslån

Möjligheter att ta renoveringslån

Renoveringar av hus och bostadsrätt är ofta kostsamma och ställer höga krav på kvalitet. Men i de flesta fall finns möjligheten att ta ett renoveringslån hos samma bank där man har sitt bolån. På detta sätt utökar låntagaren sitt befintliga bolån med ett dedikerat renoveringslån. Bostaden gäller fortfarande som säkerhet, så länge låneutrymmet finns. I många fall kan det vara en god långsiktig investering som ger både ökad trivsel och trygghet i det egna hemmet. Planerar man att någon gång framöver sälja sin bostad är en välskött och renoverad fastighet förstås alltid mer eftertraktad och lättsåld.

Annons:
påmind ad bannerRenoveringslån t?a=1874552417&as=1544841054&t=1&tk=1&i=1

Våtutrymmen och kök

Många drömmer om ett nyrenoverat badrum eller kök. I båda dessa rum spenderar familjemedlemmar mycket tid varje dag. Men det är också rum som vänner och bekanta på besök förr eller senare brukar få en skymt av. Det är därför lätt att förstå att längtan efter ett nytt och fräscht sådant utrymme, anpassat efter sina personliga önskemål och behov, ofta kan vara stor. Skicket på våtutrymmen är förstås också något som alltid intresserar köpare vid en eventuell försäljning.

Yttertak bör ses över regelbundet

Det är även viktigt att se om utsidan på sitt hus. Nytapetserat och nykaklat i all ära men om inte yttertaket håller tätt kan läckage orsaka stora skador på väggar och innertak. I värsta fall på det nyrenoverade utrymmet. Den stora risken ligger främst i att ägaren inte upptäcker att det kommer in vatten innan detta redan har orsakat stor skada. Alla sorters tak har en begränsad livslängd och bör bytas ut innan risken för skador på övriga huset blir alltför överhängande. Ett professionellt genomfört takbyte med tillhörande garanti är förstås också ett starkt argument att lyfta fram för en potentiell köpare som sannolikt gärna vill undvika tråkiga överraskningar.

Fönster, fasad och uppvärmning

Många fastighetsägare passar även på att byta ut sina gamla fönster. Även detta kan ses som en investering på lite längre sikt då kostnaderna för uppvärmning kan sänkas avsevärt med nya och tätare fönster. Fönsterbytet kan även bli ett stort lyft för husets yttre och utförs ofta tillsammans med panelbyte eller målning. För att optimera sin uppvärmning installerar många även luftvärmepump eller vedkamin. Det vill säga inte enbart för jämnare värme eller högre mysfaktor utan även med möjligheterna till en på sikt lägre månadskostnad i åtanke.

Möjlig värdeökning och ROT

Sammanfattningsvis kan man säga att renoveringar av sin bostad många gånger inte bara innebär den sköna känslan av nytt utan ofta kan vara kloka eller ibland till och med nödvändiga åtgärder. Badrum, kök och tak har alla en begränsad livslängd och utsätts för slitage varje dag, år ut och år in. Med hjälp av renoveringslån kan värdet på fastigheten bibehållas och många gånger även öka med minst samma värde som det nya lånet utgör. Än så länge finns även möjligheten att göra ROT-avdrag för viss del av arbetskostnaden vilket också är ett gott skäl till varför den närmsta tiden kan vara den rätta att satsa på den bostadsrenovering som man kanske har funderat på en tid.

Bli först med att kommentera

Kommentera