Så förbättrar du din ekonomi

Så förbättrar du din ekonomi

Att ha en ansträngd ekonomi där varje månad mer eller mindre går plus minus noll är vanligt bland många svenska hushåll. Att upprätta en hållbar och ärlig budget över hushållets inkomster och utgifter är en viktig detalj som kan ge en bättre överblick över ekonomin.

Har man ingen erfarenhet av att göra månadsbudget så behöver det inte vara svårare än att man helt enkelt börjar med penna och papper och där går igenom vilka inkomster och utgifter som finns. När det gäller en budget så brukar det också ge en klar och tydlig bild av vart man kan minska sina kostnader och vart man har möjlighet att öka sina inkomster.

Att kunna se vart man kan spara in någon hundralapp här och där brukar vara betydligt lättare än vad det många gånger kan vara för många att öka hushållets inkomster.

Besparingar kan vanligtvis göras inom en hel del områden som man kanske heller inte tidigare har tänkt på. Att göra matlådor att ta med sig och äta på jobbet, att göra en enda stor veckohandling istället för att småhandla varje dag, att sluta röka/snusa, att gå eller cykla till jobbet och att byta till ett billigare försäkringsbolag eller elavtal är alla några exempel på detta.

Har man flertalet dyra lån och krediter hos flera olika banker och långivare så är det alltid värt att se över om man kan låna pengar för att lösa alla befintliga lån. Det kan för många låta märkligt och rent av konstigt hur ett ytterligare lån ska kunna vara positivt för en redan ansträngd ekonomi.

För att detta ska vara positivt och för att pengar ska kunna sparas så behöver man få en bättre ränta på det nya enda stora lånet mot vad man har på de flertalet dyra lån som man har. Att ta ett nytt enda större lån för att lösa dyrare lån kallas vanligtvis för att samla lån eller samlingslån.

Missa inte möjligheten att spara tusentals kronor om året

Med ett enda större samlingslån så sparar men först och främst pengar på att man har en lägre räntekostnad mot om man skulle ha flera lån med betydligt högre räntekostnader. Utöver detta så kommer man enbart att ha en administrativ kostnad på det nya lånet istället för som tidigare, en eller flera administrativa kostnader för varje specifikt lån.

Det är exempelvis inte ovanligt att enbart flertalet administrativa kostnader och avgifter kan uppgå till flera tusen kronor om året. För att ge sig själv och sin familj bäst förutsättningar till en förbättrad ekonomi så är det alltid värt att se över möjligheten med ett enda stort samlingslån för att lösa sina dyra lån och krediter.

Bli först med att kommentera

Kommentera