Så här enkelt är det att komma igång med sparandet

Att komma igång med ett sparande behöver inte vara svårt, men eftersom det finns så många olika sparprodukter kan det vara överväldigande att veta var man ska börja. Här går vi igenom hur du kan sätta undan pengar för framtiden på enklast möjligast sätt.

Steg ett är att göra en budget där du får en överblick över vilka inkomster och utgifter du har. Med en budget blir ekonomin mycket lättare att hantera och det blir snabbt tydligt vilka onödiga utgifter du kan strypa och lägga på sparkontot istället.

Lär dig investering
Vill du att dina pengar ska växa är det bäst att investera, för på sparkontot får man inte mycket ränta. Om du inte vill eller har tid att lära dig investering kan du använda fondrobotar som gör arbetet enklare. Det finns många olika robotar idag och för att hitta rätt kan du läsa Aktieskolans jämförelse av bästa fondrobotarna här. Du ställer in vilken typ av fonder som roboten ska investera i och vilken risknivå det ska vara. Roboten sköter sedan sparandet åt dig.

Använd automatiska överföringar

Det finns många bra spara pengar tips som du kan följa för att få pengar över varje månad, men var försiktig så du inte spenderar det du har sparat in. Det är tyvärr alldeles för lätt att göra av med mer pengar än vad man hade tänkt sig. När du har gjort en budget och ser hur mycket du kan avvara, sätt upp en automatisk överföring till ditt sparkonto. Då tas pengarna från ditt konto utan att du behöver göra något och det blir lättare att låta bli pengarna på så sätt. Ett tips är att planera överföringen så den dras dagen efter lönen kommer in på kontot.

Se över dina skulder
Har du många skulder som kostar dig mycket varje månad kan det verka svårt att spara. Se därför över dina skulder och fundera på om du kan betala av några innan du börjar med ditt sparande. Har du flera små krediter och lån kan det vara smart att ansöka om ett samlingslån. Det kan ge dig lägre räntekostnader och bättre koll på vad du måste betala tillbaka varje månad.

Sänk dina kostnader ett steg i taget

Om du har ett sparmål som du vill uppnå bör du sänka dina kostnader. Ska du till exempel spara ihop till en kontantinsats för att du vill köpa bostad är det onödigt att bo för dyrt medan du sparar. Byt till ett billigare boende eller hyr ut ett rum om det är möjligt. Det kan även vara en bra idé att se över hur mycket transport kostar dig varje månad. Måste du ha en egen bil, eller kan du klara dig på lokaltransport eller genom att samåka med andra? Fundera på var du kan skära ner kostnader i vardagen.

Bli först med att kommentera

Kommentera