Så sparar du mer hållbart – bästa sättet att vara miljövänlig!

Så sparar du hållbart

Så sparar du hållbart – Det blir allt mer trendigt att spara på ett mer hållbart sätt och satsa på bolag som är mer gröna. Självklart finns det mängder av sätt att stötta hållbara företag på, men vad gäller sparande är detta fortfarande lite knepigt för många. Hur avgör man om ett bolag är hållbart och värt att satsa på och vilka olika metoder finns det om man vill spara mer hållbart?

Annons:
påmind ad bannerSå sparar du mer hållbart - bästa sättet att vara miljövänlig! t?a=1874552417&as=1544841054&t=1&tk=1&i=1

Vi listar några olika sidor, aktier och bolag som du bör hålla ett vakande öga på. Kombinera roligt sparande och gör skillnad i processen. Vi listar hur du kan kombinera det bästa av dessa två världar! Vill du lära dig mer om hållbart sparande bör du även läsa boken Grönt Sparande som är publicerad av förlaget Norstedts Juridik AB.

Vad räknas som en grön investering?

Grön investering innefattar en blandad kompott av fonder, aktier och obligationer som du kan välja mellan. För att det ska kunna räknas som en grön investering ska bolaget satsa aktivt på klimatfrågor, miljön och även mänskliga rättigheter.

Intresset och efterfrågan på gröna bolag ökar ständigt, i och med att mer och mer har kommit fram på ytan om hur miljön och klimatet påverkas av människors levnadssätt. Detta har positivt nog gjort att många bolag väljer att förändra sin verksamhet för att uppfylla villkoren för att kunna räknas som en grön investering.

Vad gäller aktier är det framförallt några företag som är värt att investera i och som har höjts kraftigt i marknadsvärde de senaste åren. Detta är bolag som satsar på förnyelsebar energi som sol-, vatten- och vindkraft. Några exempel på bolag som har gått väldigt bra är bland annat SolTech Energy Sweden, Eolus Vind AB och aktien Nibe.

För att kunna göra smarta och hållbara val vad gäller ditt sparande är efterforskningar och granskningar av marknaden nödvändigt. Många väljer att satsa sina pengar i gröna fonder, vilket såklart är ett praktiskt val som gör att du kan spara tid. Men vill du satsa på gröna bolag, samtidigt som du har chansen till en högre avkastning är det framförallt aktier som du bör kika på.

Håll koll på dina aktier och investerare

Det finns flera olika tjänster som underlättar sparande i aktier. En av dessa är Avanza, som har en tydlig struktur och design som är enkel att förstå sig på. Avanza ger även dig som användare en tydlig överblick på vilka bolag som anses hållbara och gröna. I appen kan du sedan snabbt läsa av din vinst och följa din investering från köp till försäljning.

Du kan enkelt byta och sälja mellan olika aktier och investera i de gröna bolag som du tror allra mest på. Inrikta dig då framförallt på bolag som sysslar med förnyelsebar energi om du vill få chansen till en större vinst. Som med all investering i aktier, ska detta ses som ett mer långvarigt sparande och innehåller även risker som du måste vara medveten om.

Vilka typer av aktier ska man undvika?

När det kommer till vilka aktier som du bör undvika faller de flesta inom icke förnyelsebar energi. Så motsatsen till gröna och hållbara aktier och fonder. Bolag som gräver efter olja, särskilda industribolag och varumärken kan du även stryka direkt från din lista om du letar efter att göra ett grönare val.

Men handlar det om mindre bolag så kan det såklart vara svårt att avgöra på rak arm om det är ett grönt och hållbart val eller inte. Det är vid dessa tillfällen som det är viktigt att du gör dina egna efterforskningar och kollar på bolagets historia och framtidsplaner.

Spara i klimatsmarta fonder

Men om du inte har tiden eller orken att placera dina pengar rätt finns det två enkla saker som du kan göra. Endast genom att välja att spara digitalt gör du skillnad, eftersom detta minskar pappersproduktionen. Men du kan även välja att investera dina besparingar i klimatsmarta fonder.

Avkastningen blir visserligen något lägre, men du säkerställer också att dina pengar placeras på ett säkrare sätt och du kan välja en fond som endast investerar i gröna och hållbara bolag. Några exempel på gröna fonder som du bör kika närmare på är till exempel Nordea Klimatfond BP och SEB hållbarhetsfond Sverige.

Om du inte är särskilt insatt och vill investera mer säkert, är detta helt klart en bra start. På Avanza kan du få en tydlig överblick på vilka aktier och fonder som består av bolag som satsar på klimatet.

Är det mindre lönsamt att investera hållbart?

Då efterfrågan och miljöintresset ständigt växer, så kan gröna och hållbara bolag faktiskt ge dig en större lönsamhet än bolag som inte satsar på klimat, miljö eller mänskliga rättigheter. Kikar man på värdekurvan över fem år på de största gröna fonderna och aktierna så går kurvan spikrakt uppåt och värdet har i många fall vuxit mellan 100-500%.

Så har du tidigare tvekat på att investera hållbart med rädsla för att avkastningen inte kommer bli lika hög, så är detta tillfället för att ändra din inställning och flytta över din besparing till hållbara bolag som inte bara ger dig fördelar. Du kan även investera med gott samvete, samtidigt som din investering gör skillnad!

Bli först med att kommentera

Kommentera