Så väljer du rätt företagslån

Så väljer du rätt företagslån

Som företag kan det komma ett tillfälle, då du behöver göra en större investering som du inte har råd att betala kontant. Kanske har du även oförutsedda utgifter, som gör att du behöver täcka upp dessa kostnader på något sätt. Att använda dig av ett företagslån är i dessa tillfällen, det allra bästa alternativet.

Men precis som alla lån på marknaden, skiljer sig även den extra kostnaden för företagslån markant mellan olika bolag. Detta innebär att du måste jämföra olika låneaktörer och dess avtal, för att på vis kunna sålla fram det allra bästa alternativet för dig. I denna artikel kommer vi hjälpa dig att hitta ett bättre avtal, för att du ska kunna teckna ett skräddarsytt avtal för dig.

Varför ska man välja ett företagslån?

Företagslån blir idag allt mer vanligt och är ett tryggt sätt för företag i olika storlekar att kunna växa och investera i bolaget. Ett företagslån kan således öka din omsättning och dessutom ge ett jämnare kassaflöde. I jämförelse med många andra lån på marknaden är företagslån helt skräddarsydda för företag, med villkor och en avbetalningsplan som är mer förmånlig.

Men det gäller att du kikar på flera olika långivare, vilka extra kostnader som gäller och räknar ut om rådande avbetalningsplan är förmånlig för ditt bolag eller inte. Beroende på hur mycket du har planerat att låna, kan det även vara värt att se över några olika aktörer, för att på så vis spara pengar.

Vad är räntesatsen på företagslån?

Precis som med samtliga lån på marknaden är räntan inte fast och lika för samtliga bolag. Långivaren kan själv bestämma hur räntan ska se ut och vilka andra extra kostnader som adderas. Att jämföra olika långivare, kommer därför att vara nödvändigt. Framförallt om du planerar att låna avsevärda summor.

Men någonting som du oftast kan påverka, är vilken typ av ränta som du föredrar. När du ansöker hos ett bolag om företagslån, kommer du att få fylla i dels hur mycket du vill låna, men också även om du föredrar att en rörlig ränta adderas eller hellre vill ha en fast ränta. Vad skiljer då de olika räntorna från varandra?

Fast ränta

Med en fast ränta, vet du exakt hur mycket du behöver betala varje månad och vilka extra kostnader som kommer att adderas när du skriver på ett låneavtal. I de flesta fall kommer en fast ränta att vara aningen mer kostsamt, än om du väljer ett avtal med rörlig ränta. Men fördelen är att du aldrig behöver oroa dig för hur mycket ränta som läggs på din avbetalning varje månad.

Rörlig ränta

Om man kikar på föregående år, har det visat sig att en rörlig ränta är mer förmånlig än en fast ränta. Men detta behöver dock inte gälla varje lånetillfälle och om du skriver ett låneavtal direkt innan en ekonomisk nedgång kan en rörlig ränta helt klart vara en nackdel.

Har du tecknat ett företagslån och sedan väljer att betala av allt i en summa, kommer du även att gynnas av att ha en rörlig ränta. Du kan vänta till räntesatsen är väldigt låg och kan på så vis spara en rejäl summa.

Nackdelen med en rörlig ränta är att kostnaden för att låna pengarna, inte är lika förutsägbart som om du har en fast ränta. Månadskostnaden kan skilja sig en aning, beroende på hur den ekonomiska situationen ser ut i världen.

Men oavsett vad du väljer, säkerställ att det bolag du väljer är pålitlig och att du inte tecknar ett avtal med dolda avgifter som kan påverka ditt företag på ett negativt sätt. Använd företagslån för att investera i bolaget och möjligheten för bolaget att växa kommer direkt att bli större!

Bli först med att kommentera

Kommentera