Säkra dina pengar på semestern

Säkra dina pengar på semestern

Det är inte jättelänge sedan som vi växlade till oss reskassan i kontanter inför en resa. Det var inte helt praktiskt att ha en stor bunt sedlar att hålla ordning på, för att inte tala om all växel man drog på sig under resan. Att ha med sig hela semesterkassan i kontanter känns väldigt främmande idag medan det ofta inte heller känns helt säkert att använda sitt kontokort. Det finns dock åtgärder som man kan ta till för att minska riskerna med kortbetalningar utomlands.

Annons:
påmind ad bannerSäkra dina pengar på semestern t?a=1874552417&as=1544841054&t=1&tk=1&i=1

På resan känns det oftast säkrast att använda kortet i större butiker och på hotellet, men en stor del av njutningen med att resa är för de allra flesta att handla i de mindre butikerna och att kunna äta och dricka på de lokala barerna och restaurangerna. Att betala utomlands påminner mycket om att betala med kortet på nätet – de större kedjorna känns säkrare än mindre ställen.

Som tur är finns det flera sätt att känna sig säker när man shoppar utomlands på samma sätt som det gör när man handlar online. Tekniken för transaktioner som vi gör online har gått snabbt framåt och är idag väldigt säkra. Anledningen till den snabba utvecklingen är det enorma behov som finns.

Inte minst inom spelbranschen finns ett gigantiskt behov av att kunna göra snabba, säkra och billiga ekonomiska transaktioner. Branschen har varit draghjälp i frågan – kanske har du själv varit med och spelat? Om inte kan du kolla in  casino utan spelpaus 2021 och själv upptäcka vad många före dig redan har gjort.

Skimning av ditt kort

Det vanligaste sättet som man blir lurad på är när man betalar med sitt kort i en butik där man drar magnetremsan. I kortläsaren sitter en liten extra läsare som kopierar uppgifterna på ditt kort för att senare ta ut, köpa varor eller tömma kontot kopplat till kortet. När du genomför köpet märker du ingenting och det kan ta upp till flera månader innan ditt konto töms. Det är inte heller säkert att butiken som du handlat i är medvetna om att deras kortläsare är manipulerad, det finns fall där välkända handlare fått sina maskiner manipulerade utan deras vetskap.

Innan du reser iväg

Det finns ett antal åtgärder som du kan ta till innan du reser iväg för att minska risken för att bli lurad på semestern

  • Ta kontakt med din bank i god tid innan resan och se om de har kort utan magnetremsa och beställ en sådan till resan om det finns. Det är bra att kunna ta till i första hand då det idag inte finns något sätt att läsa av chip med en skimningsläsare.
  • Se till att ha två kort kopplade till två separata konton med dig så att du kan spärra det ena kortet medan du är på resan ifall du behöver. På så sätt står du inte utan betalmedel under resten av semestern utan du kan fortsätta handla, äta och njuta.
  • Se till att du inte har alla pengar på det kontot som är kopplat till det kort som du använder utan att du har möjlighet att föra över mindre summor ofta. På så sätt försvinner inte hela semesterkassan i ett svep om du har otur.
  • Ha dina kortnummer nedskrivna på ett säkert sätt samt alla de uppgifter som du behöver för att spärra dessa.
  • Kontrollera hur säkerhetsläget ser ut i det landet och området som du ska till och vilka säkerhetsåtgärder som du behöver ta.

Inhemska betalsätt

Betalsätt motsvarande Swish finns i många länder, men de kräver ofta att man har motsvarande BankID eller annan koppling till landet vilket gör att det sällan är något att tänka på om man är på semester. I framtiden kan vi komma att kunna använda Swish när vi reser i Europa då det pågår ett arbete för att bredda marknaden för en sådan lösning.

Använd ett separat kort för betalningar som känns osäkra

Ett bra sätt att kunna slappna av både under och efter resan är att ha ett kort som man använder enbart på resor och när man gör betalningar på nätet som känns osäkra. På det konto som ”resekortet” är kopplat till ser man till att bara ha så mycket pengar som behövs för nästkommande betalning eller under den dagen. När man sedan kommer hem ser man till att det kontot är tomt tills nästa resa, då kommer eventuella skimningsförsök att resultera i väldigt små summor eller ingenting. Banken har dessutom möjlighet att upptäcka och stoppa försöken tills din nästa resa.

Undvik magnetremsan och använd chipläsare

Alla kort har idag ett chip som man kan använda istället för magnetremsan, det är just magnetremsan som kopieras när den dras i en kortläsare och det är därför det är bättre att använda chipet. Tänk på att om du stoppar in kortet i en maskin för att läsa av chipet kan magnetremsan läsas av samtidigt.

Kolla med hotellet vad man ska tänka på i området

Riskerna och vilka säkerhetsåtgärder som man bör ta är väldigt olika i olika länder och områden. Det är därför en bra idé att kolla med det hotell som du bor på om det är något som du bör tänka på när du rör dig i området, det är inte alltid kortbetalningar som är det som man behöver tänka på när man ska ha en trevlig semester.

Bli först med att kommentera

Kommentera