Så kan man sätta upp en hushållsbudget

sätta upp en hushållsbudget

En hushållsbudget är ett utmärkt sätt att planera inför framtiden, sätta ekonomiska mål – stora som små, och hålla bra koll på sin ekonomi.

Annons:
påmind ad bannerSå kan man sätta upp en hushållsbudget t?a=1874552417&as=1544841054&t=1&tk=1&i=1

En budget bör såklart alltid vara anpassad efter din eller din familjs personliga inkomster och utgifter. Här går vi igenom olika tips du kan använda dig av för att sätta upp din alldeles egen hushållsbudget!

Räkna ut din inkomst

En bra grund för att sätta upp din hushållsbudget börjar alltid med att göra en ordentlig beräkning av totala summan av inkomster efter skatt. Är ni fler i familjen eller om du delar boende med en partner kan ni själva bestämma ifall ni vill slå ihop den totala summan eller planera var för sig.

Se efter alla utgifter

Efter du har lyckats räkna ut din inkomst, och vad den summan hamnar på varje månad är det dags att börja räkna ut dina utgifter.

Vi rekommenderar att du börjar med att ta en titt på era fasta utgifter. Med fasta utgifter menas allt som håller sig på samma summa varje månad. I denna kategorin ingår exempelvis:

  • Hyra
  • Eventuella räkningar för el, vatten, internet
  • Avbetalning av lån (huslån, billån, studielån)
  • Mobilabonnemang

Nästa steg är att titta över era rörliga utgifter. Med rörliga utgifter menas allt som är en återkommande kostnad, men kan variera när det kommer till summor. I denna kategorin ingår:

  • Livsmedel
  • Bensinkostnader
  • Andra transportavgifter, exempelvis tåg-eller busskort

När du har en tydligare bild över dina inkomster och utgifter så kan det vara enklare att bestämma vart du kan göra en minskning i ditt spenderande och vart du kanske behöver spendera lite mer.

Sätt upp dina mål

Det är viktigt att du sätter både korta och långsiktiga mål för dig själv runt din budget. Kanske är du sugen på en solsemester, eller föredrar ett annat sätt att unna dig själv på? Kortsiktiga mål fungerar väldigt bra som motivation, och kan bidra till att du håller dig till din budgetplan bättre.

Långsiktiga mål är självklart också viktiga, såsom att betala av dina studielån eller spara ihop pengar till din framtida pension. Det är viktigt att komma ihåg att lägga realistiska mål för dig själv så att det inte dröjer alltför länge innan du ser resultat!

Bryt ner din plan steg för steg

Nu när du har gjort alla uträkningar och klargjort vad du vill åstadkomma med en hushållsbudget är det dags att börja planera. Du kan bryta ner din plan steg-för-steg inom olika kategorier. Det är viktigt att prioritera utgifter som måste betalas, och dessa kan därför hamna i en kategori för sig själv.

Sedan kan du skapa en separat kategori för utgifter som är lite mer rörliga, men ändå viktigaoch allra sist en kategori för utgifter som du kan spendera på vad du vill. Ett bra sätt är att dela upp detta procentvis enligt följande:

  • 50% prioriterade utgifter
  • 20% rörliga utgifter
  • 30% önskade utgifter

Det är självklart viktigt att du fortfarande kan spendera pengar på det du vill med jämna mellanrum, såsom streamingsajter, shopping, semester eller en kväll ute med vänner. Din budgetplanering bör därför ha en hälsosam balans för att garantera bästa resultat.

Genom att sätta upp en hushållsbudget så kan du märka stora skillnader i hur du väljer att spendera dina pengar och förhoppningsvis skapa nya vanor och göra smartare beslut. En balanserad budget leder till en balanserad ekonomi som kan leda till ett mer balanserat liv.

Kom ihåg att göra justeringar i din budget baserat på förändringar i din inkomst och utgifter. Du kan kanske sänka eller höja summor beroende på förändringarna som denna budgetplan kan göra för din ekonomi!

källor:

https://bettermoneyhabits.bankofamerica.com/en/saving-budgeting/creating-a-budget

Bli först med att kommentera

Kommentera