Shoppa på ett smartare sätt

När man ska spara pengar och förbättra sin ekonomi är det naturligt att skära ner på shoppingen. Men det är inte nödvändigt att avstå helt från att shoppa, utan så länge du har råd med att köpa något extra är det helt okej att unna sig då och då. 

Här går vi igenom hur du kan shoppa på ett smartare sätt för att få mer kvar i plånboken. 

Budgetera och planera

När du sätter upp en budget ser du genast vad du har att röra dig med när allt är betalt. Ett tips är att använda budgetverktyget på shoppalagom.se. Det är interaktivt och låter dig fylla i inkomster, utgifter och sparande för att få full koll på din ekonomi. På sidan hittar du även många smarta tips om hur du kan shoppa lagom för att hålla dig borta från skuldfällan. Med en budget kan du skapa utrymme för att shoppa då och då. Finns det pengar över efter att räkningarna har betalats och sparkontot har fyllts på är det fritt fram att spendera dem. 

Ta reda på varför du vill shoppa

Många shoppar för att de är uttråkade, medan andra tröstshoppar om de känner sig nere. Det kan vara bra att ta reda på varför du vill shoppa innan du sätter igång. Försök att komma i kontakt med dina känslor och fundera på om det finns något annat du kan göra för att åstadkomma samma sak? Om du är uttråkad kanske du kan spela ett spel eller läsa en bok istället. Vill du shoppa för att du känner dig nere kanske du kan ta ett bad, lyssna på musik eller se en bra film istället för att spendera pengar. 

Sälj av saker innan du köper nytt

Försök att sälja av begagnade saker innan du köper någonting nytt. Idag är det lätt att sälja begagnade kläder och föremål eftersom det finns flera webbplatser eller grupper på sociala medier där du kan lägga upp annonser gratis. Försök att göra det till en tumregel att du säljer av något för att sedan köpa något nytt för pengarna. Det gör att du inte fyller upp hemmet med för många saker, samtidigt som du balanserar din ekonomi.

Vänta på reornaDet är nästan alltid någon rea på gång och under året är det flera stora reor hos nästan alla butiker. Om du kan vänta med att shoppa till dess kan du spara mycket pengar. Missa till exempel inte reorna vid slutet av säsongerna, vid skolstart och under sommaren. Black Friday och Cyber Monday är stora readagar som brukar vara i slutet av november. Under de två dagarna kan du shoppa till mycket billigare priser och eftersom det är så nära inpå jul kan du försöka fynda alla julklappar.

Bli först med att kommentera

Kommentera