Skatteåterbäring 2023 – Alla viktiga datum! 

Skatteåterbäring 2023

När skatteåterbäringen betalas ut beror till stor del på hur du gjort när du lämnat in din deklaration och ifall du gjort några ändringar i den. När kan du förvänta dig att få besked om skatteåterbäring och vilka datum bör du ha lite extra koll på? Vi går igenom allt som har med skatteåterbäring 2023 att göra! 

Vad är skatteåterbäring? 

Begreppet skatteåterbäring betyder att du som privatperson har betalat för mycket skatt under det gångna året enligt din inkomstdeklaration. När du lämnat in din deklaration till Skatteverket så registreras den och granskas för att sedan ge dig ett besked om du har pengar att få tillbaka på skatten.

Om du betalat för mycket skatt så återbetalar Skatteverket dig med det överstigande beloppet. Att få pengar tillbaka på skatten är därför samma sak som skatteåterbäring. 

För att du ska kunna få din skatteåterbäring automatiskt behöver du ha ett kontonummer som du anmält till Skatteverket. Det kan ta några dagar från registrering tills det att Skatteverket har registrerat ditt anmälda konto.

För de som missat att registrera ett konto så hamnar pengarna istället på ett skattekonto i ditt namn. Om din skatteåterbäring har en totalsumma på mindre än 100 kronor så betalas dessa ej ut, utan hamnar istället på ditt skattekonto. 

Hur fungerar deklarationen? 

Din deklaration för året behöver vara inlämnad till Skatteverket senast den 2 maj 2023. Vänta heller gärna inte till sista dagen då du kan behöva dubbelkolla eller stämma av en del uppgifter, och beräkna även ifall du kommer få kvarskatt eller inte.  

När du ska deklarera kan du antingen göra detta via Skatteverkets app, i e-tjänsten Inkomstdeklaration eller genom att ringa eller sms:a. För den som vill skicka in deklarationen manuellt är det dessutom möjligt att fylla i en blankett och skicka in.  

Om du deklarerar innan den 29 mars och inte behöver göra några ändringar i deklarationen kan du få eventuell skatteåterbäring redan till början av april månad. 

Via Skatteverkets app 

Via Skatteverkets app kan du godkänna din deklaration utan ändringar med en e-legitimation som exempelvis Bank-ID. Här får du ange en säkerhetskod som du har valt för din valda e-legitimation. Funktionerna för fingeravtryck eller ansiktsigenkänning är ej giltiga för denna typ av legitimering av säkerhetsskäl.  

Har du ingen e-legitimation tillgänglig kan du även godkänna din deklaration via appen med dina koder för identifiering och underskrift som du får med din deklaration. 

E-tjänst Inkomstdeklaration 

Via e-tjänsten kan du både godkänna deklarationen, men även göra ändringar om detta behövs. Du kan dessutom lägga till bilagor om du exempelvis är egen företagare och när du deklarerar via e-tjänsten får du en direkt kvittens på deklaration.  

Samtal eller sms  

Om du väljer att deklarera via telefon eller sms kan du endast godkänna din deklaration, men inte göra några ändringar. Via sms använder du koderna som du fått med deklarationen.  

Viktiga datum att ha i åtanke 

13 februari 

Datum för sista dagen att betala kvarskatt som har belopp över 30 000 kronor om du vill undvika kostnadsräntan på 1,25%. Kostnadsräntan börjar räknas på kvarskatten efter detta daum.  

6 mars 

Fastighetsdeklarationen för särskild fastighetstaxering år 2023 behöver vara inlämnad.  

13 mars 

Om du fick beslut om kvarskatt i december 2022 enligt slutskattebeskedet ska denna vara inbetald på ditt skattekonto senast 13 mars.  

15 mars 

Deklarationen öppnar i både Skatteverkets app och e-tjänst om du har e-legitimation. Du kan godkänna din deklaration även om du inte fått din pappersdeklaration med posten. 

29 mars 

Sista dagen som det är möjligt att deklarera via appen eller e-tjänsten om du vill få tillgång till din skatteåterbäring redan i början av april. 

3-6 april 

Skatteverket informerar om slutskattebesked och betalar ut skatteåterbäring för dig som godkänt deklarationen digitalt utan ändringar. Har du ej en digital brevlåda skickas slutskattebeskedet ut 1-3 veckor senare via post. 

15 april 

Har du ingen digital brevlåda kommer deklarationen med posten senast den 15 april. 

2 maj 

Sista dagen att deklarera för inkomståret 2022. 

4 maj 

För dig med kvarskatt under 30 000 kronor behöver beloppet vara inbetalt senat 4 maj för att undvika kostnadsränta. 

5-9 juni 

Har du inte redan fått pengar tillbaka i april och deklarerat innan den 2 maj digitalt eller på papper skickas slutskattebesked ut samt skatteåterbäring mellan dessa datum.  

15 juni 

För fastighetsägare skickas de första besluten om fastighetstaxering ut om du har en digital brevlåda. I annat fall kommer detta beslut runt den 30 juni via vanlig post. 

Bli först med att kommentera

Kommentera