Skillnaden mellan Hyresrätt, Bostadsrätt och Ägarlägenhet – Vi ger dig svaret!

Skillnaden mellan Hyresrätt, Bostadsrätt och Ägarlägenhet

Planerar du att flytta? Då finns det mycket att tänka på innan du säger upp din nuvarande bostad. Inte enbart måste du packa ihop din tidigare bostad, men du måste också hitta ett nytt hem och det ska vara rätt val för dig.

Annons:
påmind ad bannerSkillnaden mellan Hyresrätt, Bostadsrätt och Ägarlägenhet - Vi ger dig svaret! t?a=1874552417&as=1544841054&t=1&tk=1&i=1

Om det är en lägenhet du vill flytta till finns det idag några olika alternativ och då pratar vi inte om i vilket område du ska bo i, utan vilken upplåtelseform du förfogad över byggnaden. För lägenheter är de mest tilltalade alternativen hyresrätt, bostadsrätt eller ägarlägenhet. Den största skillnaden mellan dessa är att de regleras av olika lagar och regleringar.

För att förstå de olika alternativen för dig har vi därför satt samman en guide med vad skillnaden är på hyresrätt, bostadsrätt och ägarlägenhet. Fortsätt att läsa för att veta mer!

Allt om hyresrätt

Om du inte vill köpa en bostad utan du vill ha friheten att kunna flytta när du vill är en hyresrätt ett gott alternativ. En hyresrätt innebär att du hyr en lägenhet och du inte äger den själv. Detta är även ett bra alternativ för dig som inte har pengarna för en bostadsrätt eller ägarlägenhet. När du hyr av någon har du inte ansvaret för lägenheten och reparationer ligger på hyresvärdens ansvar.

En hyresrätt kan ägas av kommunen, en privatperson eller ett företag. När du flyttar in i en hyresrätt behöver du heller inte oroa dig för att samla ihop en kontantinsats. Hyran förblir också detsamma så länge ditt kontrakt är gällande.

Fördelar med hyresrätt:

 • Du står inte för kostnaden om något går sönder i lägenheten
 • Om du vill flytta behöver du inte tänka på att få lägenheten såld
 • Du behöver inte oroa dig för räntan på bolånet

Nackdelar med hyresrätt:

 • Du kan inte renovera som du vill
 • Du har ett ansvar till hyresvärden
 • Du kan inte ta del av det ökande värdet av lägenheten

Allt om bostadsrätt

En bostadsrätt innebär inte, som många kanske kan tro att du faktiskt äger lägenheten du köpt. Istället har du en andel i föreningen som äger fastigheten. Medlemmarna i bostadsrättsföreningen äger alltså inte själva bostaden, men har rätten att bo där och nyttja lägenheten. Du har dock rätten att närsomhelst överlåta lägenheten till någon annan, men köparen måste bli godkänd av bostadsrättsföreningen för att köpet ska gå igenom. Det är också bostadsrättsföreningen som bestämmer vad du själv måste stå för och bekosta för att underhålla lägenheten.

För det mesta är det du som står för underhållet i lägenheten, men värmeledningar och värmeelement brukar vara exkluderat från detta. Du betalar sedan en avgift till bostadsrättsföreningen varje månad som går till underhållet av fastigheten, driften, el och likande.

Fördelar med bostadsrätt:

 • Du har friheten att renovera lägenheten som du vill
 • Du tar del av det stigande värdet av bostaden
 • Du får vara med och bestämma i bostadsrättsföreningen

Nackdelar med bostadsrätt:

 • Du är ansvarig för underhållet av själva lägenheten
 • Du måste spara ihop till en kontantinsats
 • För större renoveringar måste du ha ett godkännande

Allt om ägarlägenhet

Ägarlägenhet är ett nyare koncept än hyresrätt och bostadsrätt, och det har funnits sedan 2009. Tanken bakom ägarlägenhet var att minska den bostadsbrist som fanns i Sverige. Ägarlägenhet betyder enkelt att du äger din lägenhet i ett flerbostadshus, och det fungerar precis som om du skulle äga en bostad. Förutom att du äger själva lägenheten så äger du också en del av  tomten och de gemensamma utrymmena. Ägarlägenheter är dock inte lika populärt i Sverige som hyresrätter och bostadsrätter.

Fördelar med ägarlägenhet:

 • Du äger lägenheten
 • Ökar lägenheten i värde är det ditt
 • Du kan renovera som du vill

Nackdelar med ägarlägenhet:

 • Du blir påverkad av räntan på bolånet
 • Du måste spara ihop till en kontantinsats
 • Du står för underhållet av byggnaden

Slutligen

Som vi har nämnt i vår guide finns det fördelar och nackdelar med alla former av bostadsrätter. Om du vill flytta till en lägenhet är det därför viktigt att du tänker igenom vilken form av boende som är det bästa för dig. Om du har begränsad ekonomi och inte kan spara ihop till en kontantinsats är en hyresrätt något som kan vara passande. Du behöver inte oroa dig över ränta, eller att ersätta frysen när den har gått i sönder. Du kan däremot inte renovera som du vill och du måste rätta dig efter en hyresvärd.

En bostadsrätt betyder att en bostadsrättsförening äger lägenheten medan du äger en del av föreningen. För en bostadsrätt tar du en del av det stigande värdet, men du måste också stå för underhållandet av lägenheten. En ägarlägenhet innebär att det är du som äger lägenheten och du har friheten att göra vad du vill med lägenheten. Du betalar heller ingen avgift till en bostadsrättsförening, utan istället betalar pengar till ditt bolån varje månad.

Vi hoppas att vår guide har hjälpt dig att förstå vad skillnaden är mellan hyresrätt, bostadsrätt och ägarlägenhet. För en ägarlägenhet har du full ägande rätt, för hyresrätt hyr du och för en bostadsrätt äger du en del av bostadsrättsföreningen medan de äger lägenheten.

Referenser och länkar

https://www.boverket.se/sv/samhallsplanering/bostadsmarknad/bostadsbestandet/upplatelseformer/

https://lawline.se/answers/15574

https://www.ekonomifokus.se/bostad/kopa-bostad-guide/agarlagenhet

https://www.maklarringen.se/upptack-maklarringen/bostadsjuridik-ekonomi/agarlagenhet/

https://www.hsb.se/stockholm/brf/offergarden/att-bo-i-bostadsratt/vad-betyder-det-att-bo-i-bostadsratt/

https://www.mynewsdesk.com/se/maklarringen/blog_posts/aegarlaegenhet-som-boendeform-vad-gaeller-89773

Bli först med att kommentera

Kommentera