Skriva över och överta lån – hur går det till? 

Skriva över och överta lån

Att skriva över och överta lån är möjligt om en bank godkänner att du överlåter din skuld till någon annan, och innebär i praktiken att en ny person blir betalningsansvarig. Att skriva över och överta lån är vanligt vid bland annat bolån och billån, men här finns det krav både på dig och den du vill överlåta lånet till. I denna artikel går vi igenom allt du behöver tänka på när det kommer till att skriva över lån! 

Att skriva över och överta lån 

Annons:
påmind ad bannerSkriva över och överta lån - hur går det till?  t?a=1874552417&as=1544841054&t=1&tk=1&i=1

Att skriva över och överta lån är vanligt om exempelvis en bil eller bostad byter ägare, men en del vänder sig även till detta vid privatlån. Det är dock inte alltid en självklarhet att det är möjligt att skriva över lån på en annan person, det beror helt och hållet på den andra personens ekonomiska situation.  

När du som privatperson tar ett lån går du igenom en kreditbedömning för att banken eller långivaren ska kunna se vilka ekonomiska förutsättningar du har. Den blir sedan grunden för villkoren kring vad för lån, räntor och amorteringar du kan göra.

När du vill skriva över ett lån på en ny person gäller därför samma slags kreditprövning för den nya personen som du vill att lånet ska stå på. Personen du vill skriva över lånet på behöver därför ha minst lika bra betalningsförmåga som du själv för att bli godkänd. 

Vilka sätt finns för att överta lån? 

Det finns mer än ett sätt att överta ett lån på beroende på vad för lån du har och vilken kreditvärdighet den nya personen besitter. Ett första steg är att kontakta din långivare för att se vilka alternativ du har att välja mellan. Nedan listar vi tre sätt som lån kan skrivas över på. 

Godkännande från långivare 

Står du själv som låntagare och nu vill skriva över lån till en ny person behöver du alltid vända dig till din långivare för ett godkännande. Långivaren ser över den nya personens ekonomiska situation och gör en bedömning utefter de villkor och den kreditvärdighet personen har.  

Ser den ekonomiska situationen bra ut brukar det i regel inte vara några problem att lämna över lånet till någon annan. Har du däremot tagit ett privatlån är det många banker som nekar förfrågan då de villkor som getts vid lån är personliga och utgår efter din ekonomiska förutsättning. 

I dessa fall är det vanligare att lånet istället byter borgenär. Privatlån kommer i regel med ett löpande skuldebrev som ger rätt att överlåta skulden till någon annan om du underlåter att sköta dina betalningar. I praktiken innebär detta att din bank säljer skulden vidare till en tredje part. 

Låna för att lösa in lån 

Ett privatlån kan användas till egentligen vad som helst och detta ger dig och den du vill överlåta lånet till möjligheten att den tredje parten ansöker om ett helt nytt lån för att betala av din skuld med. Här gäller samma förutsättningar av en god kreditvärdighet och att man uppfyller villkoren som banken har för att kunna få ett lån. En fördel här är om ni jämför olika lån och långivare för att hitta den lägsta räntan möjligt. 

Kom överens med din medlåntagare 

Om du har en medlåntagare på ditt nuvarande lån har den personen automatiskt ett betalningsansvar gentemot dig som långivare för att betala av ditt lån om du inte längre har möjlighet till detta.

När en person har en medlåntagare blir det som en extra säkerhet för banken att lånet faktiskt kommer betalas tillbaka. I ett flertal fall har du fått de villkor på ditt lån just på grund av att du har en medlåntagare, vilket ger dig goda möjligheter för denna person att stå kvar som ensam låntagare. 

Bli först med att kommentera

Kommentera