Skydda dig mot BankID bedrägerier!

Skydda dig mot BankID bedrägerier

BankID är en smidig och bekväm banktjänst, men det finns även en del risker med identifiering via tjänsten. Bedragare hittar ständigt nya sätt att kapa e-legitimationer i takt med den nya utvecklingen. Men vad kan du själv göra för att minska risken för bedrägerier? Vi går igenom allt du behöver veta för att skydda dig mot BankID bedrägerier! 

Vad kan du göra med ett BankID? 

Annons:
påmind ad bannerSkydda dig mot BankID bedrägerier! t?a=1874552417&as=1544841054&t=1&tk=1&i=1

Att identifiera dig via BankID är idag ett av de vanligaste sätten att slutföra köp, signera deklaration eller överföra pengar till ett annat konto. Någonting som vi tidigare behövde gå till banken eller bankomaten för kan vi idag utföra i våra mobiler. Denna teknologi har förenklat bankärenden, men lockar även bedragare.  

Då du som privatperson kan nå dina konton hos bank, myndigheter eller Skatteverket med hjälp av din e-legitimation har detta blivit ett otroligt attraktivt sätt för bedragare att ta över kontot för att tömma dina bankkonton på.  

Hur kontaktar bedragare dig? 

Ett av de vanligaste sätten som bedragare kontaktar dig på är via telefon. De ringer upp sina tänkta offer och låtsas exempelvis vara från en myndighet eller din bank för att be dig om dina personuppgifter. Det är vanligt att de även har gjort en sökning på ditt namn för att få fram ditt fulla personnummer via Skatteverket för att verka trovärdiga.  

Tänk dock på att din bank redan har tillgång till ditt BankID och skulle aldrig ringa upp dig som kund för att be om det. Du kan även bli kontaktad via mail eller sms med mycket trovärdiga förfrågningar och rätt bankloggor. Om detta är fallet, hör alltid av dig till din bank för att stämma av vad som gäller. Skicka därför aldrig inloggnings-eller personuppgifter via telefon, mail eller sms direkt när du blir kontaktad. 

Se upp för falska telefonnummer 

Någonting som även dykt upp på senare år är att bedragare använder sig av någonting som kallas spoofing, som innebär att de med hjälp av ett datorprogram kan manipulera telefonnummer för att det ska se ut som att de faktiskt ringer från just din bank eller en annan myndighet.  

Detta gäller även mail och sms, vilket gör att det blir otroligt svårt för en privatperson att kunna förstå att det handlar om bedrägerier då både mail och telefonnummer stämmer.  

Surfa säkert på nätet 

Kapare använder sig ofta av olika slags virus för att komma åt dina uppgifter online. Därför bör du vara oerhört uppmärksam när du surfar på nätet för att minska risken att drabbas av bedrägerier. Öppna aldrig e-post från okända avsändare och klicka inte på länkar från personer som du inte känner.  

Att ha ett uppdaterat virusskydd på din dator kan hjälpa dig att hålla obehöriga borta och ditt virusprogram varnar ofta ifall den hemsida eller länk du vill klicka på verkar misstänksam. Ladda heller aldrig ned okända appar eller program innan du kan verifiera källan. 

Allmänna säkerhetstips 

Ge aldrig bort några privata koder eller information om din bankdosa över telefon, via sociala medier eller andra plattformar. Använd heller inte ditt BankID på uppmaning av någon annan, då det är vanligt att bedragare använder detta för att beställa ett BankID i ditt namn eller tömma ditt konto på pengar.   

När du ska verifiera dig via BankID, läs alltid de texter som visas i BankID-dosan noga innan du skriver under. Om du misstänker att du kan ha blivit utsatt för BankID bedrägeri bör du spärra ditt BankID och ditt kontokort så snart som möjligt och göra en polisanmälan. Ett annat tips är att aktivera notifieringar inuti din BankID-app som då kommer notifiera dig ifall någon annan hämtar ut ett nytt BankID i ditt namn.  

Bli först med att kommentera

Kommentera