Smarta tips vid löneförhandlingen – maxa din lön!

Smarta tips vid löneförhandlingen - maxa din lön!

Smarta tips vid löneförhandling – Att löneförhandla är någonting som man antingen redan är väldigt bra på, eller kanske inte alltid lyckas med. Oavsett om du ska börja på ett nytt jobb eller har arbetat på företaget under en längre tid, är det dock några saker som kan öka dina chanser till ett lyckat möte, där du kan gå därifrån med en leende och en lite tyngre ficka i slutet av månaden.

Annons:
påmind ad bannerSmarta tips vid löneförhandlingen - maxa din lön! t?a=1874552417&as=1544841054&t=1&tk=1&i=1

Hur ska man då löneförhandla på ett bra sätt? Här kommer några smarta tips vid löneförhandlingen.

1. Förberedelser är A och O

Vid löneförhandling kan några simpla justeringar i din frasering och dina argument göra stor skillnad huruvida du kommer att lyckas under löneförhandlingen eller inte. Det är framförallt viktigt att du har en god ton och är påläst för att inte säga saker som inte grundas på fakta.

Hur samtalet faktiskt kommer att se ut ser olika ut beroende på vad du har för typ av arbetssituation, dessutom hur länge du har jobbat på det aktuella företaget och hur nära kontakt ni har. Men oavsett situation, var påläst och förbered det du vill ta upp under löneförhandlingen, vilka punkter du vill diskutera och vad du baserar höjningen på.

Om du på ett snyggt sätt kan lägga upp hur din kompetens påverkar företaget positivt, samt vilka övriga kvaliteter du har som anställd, kommer du ha mer chans att bli hörd och därmed är det mer troligt att du får den lön som du förhandlar om och vill uppnå.

2. Ha en strategi – öva ditt tal

Strategin för löneförhandlingen kommer även att påverkas om du förhandlar om din första lön eller inte. Om du till exempel befinner dig på en arbetsintervju och förhandlar om den lön som du ska starta med finns det några ytterligare saker som du bör ha i åtanke. Det finns idag oftast öppna register där du kan se hur medellönen ligger på det företag du söker till.

Det är viktigt att du lägger dig på en nivå där din kompetens tas i beaktning, samt att har medellönen på företaget i åtanke. Om du har tidigare erfarenhet inom området, kommer du även ha en bakgrund att argumentera kring och kan hänvisa till din tidigare lön under förhandlingen.

Möjligheten att höja sin lön är faktiskt större om du precis börjat på företaget, då du kan komma in med nya vinklar och synpunkter för att få företaget att växa.

Om du löneförhandlar om att din lön ska höjas efter en viss tid på företaget, är det viktigt att du kan klargöra varför du tycker att du förtjänar en höjning, samt att du vet vad du ska styrka detta med.

Om du inte är särskilt erfaren inom dessa typer av samtal, kan det vara klokt att öva in några huvudfraser som du kan använda när du diskuterar din lön. Kanske kan du även skriva ner en lista eller punkter av tal som du kan ta med dig på mötet. Att ta med papper eller punkter på mötet, visar bara på att du har gjort dina efterforskningar och att du kommer förberedd, vilket chefer kommer att se som ett plus.

3. Ha din kompetens i åtanke

Att du har jobbat på ett företag länge, behöver inte automatiskt innebära att du alltid kommer att ligga på samma lönenivå. Med erfarenhet och expertis kan du framhäva dig själv som en viktig byggsten på företaget och på så vis få till en rätt rejäl ökning av din lön.

Men det är också viktigt att du verkligen funderar på din kompentens och om du har en erfarenhet som står över den lön som du sitter på nu. Har du till exempel ett certifikat, utbildning eller expertis som ingen annan på företaget har? Ja detta är ett praktexemplar på någonting som du kan ta upp under mötet, för ett gott resultat. Kanske är det någonting som din chef inte alls har haft i åtanke tidigare.

4. Lägg dig inte på en för hög nivå

Vad många gör fel i är att de lägger sig på en alldeles för hög nivå, vad gäller vilken lön som föredras. Detta kan stjälpa istället för att hjälpa dig i löneförhandlingen, då framförallt om du är ny eller diskuterar din önskade lön under en arbetsintervju. Om du lägger ribban alldeles för högt är det mer troligt att de väljer någon som lägger sig lägre i lön, om ni har en liknande kompetens.

Att lägga dig för lågt kommer inte heller att ge dig några fördelar. Så gör dina efterforskningar för att se vad anställda i din position tjänar och hur detta ligger i förhållande till din lön.

Sist men inte minst….

Var dig själv och var inte rädd att ställa frågor under mötet. Det handlar om att ge och ta, så kompromissa om ni har helt olika syn på hur din nya lön bör se ut. Hänvisa till din kompetens och erfarenhet och planera mötet i förväg, så kommer du ha mycket goda chanser när du ska förhandla om din lön.

Hoppas våra smarta tips vid löneförhandling kommer till nytta!

Referenser och länkar:
https://ekonomistart.se/vad-ar-ett-konsumentlan/
https://www.di.se/amnen/infor-lonefajten/

Bli först med att kommentera

Kommentera