Smslån förklarat

Ibland kan man behöva lite extra pengar på fickan, eller man behöver köpa en ny mobiltelefon eller av någon annan anledning få in en mindre summa pengar fort. Ett sätt att få ett par tusen kronor inom ett par minuter är att ta ett så kallat sms-lån

Vad är ett sms-lån?

Precis som det låter är det ett lån man tar med hjälp av sin mobiltelefon. I regel skickar man sitt namn, samt personnummer till det låneinstitut man önskat. En del vill även att man skickar med sina kontouppgifter, andra väntar med detta steg. Man skickar iväg sitt sms och i regel tar det några få minuter innan man får ett svar. Svaret kan antingen bli nekande eller ett accepterande.

Om man får ett godkännande skickar man sina kontouppgifter dit pengarna ska sättas in, om man inte gjort detta i steg ett. Inom kort, i regel tar det ett par minuter, har man summan man vill låna på sitt konto.

Lånesumma, ränta och återbetalning

Det finns flera olika lånesummor att välja mellan och den lägsta brukar vara 500-1000 kronor. Man brukar maximalt kunna låna några tusen kronor, max 5000 kronor. Det finns de institut som accepterar upp till 10 000 kronor men inte för nya kunder. Denna summa brukar vara för kunder som tidigare tagit mindre lån och betalat tillbaka summan samt räntan i tid.

Ränta tillkommer på alla lån och hur mycket räntan ligger på beror på lånebeloppet. När man tar ett större lån, till exempel eller huslån har man en rörlig ränta på ett visst antal procent i månaden som ska betalas. För sms-lån är det annorlunda och de flesta har en fast ränta, en fast summa man måste betala när man betalar tillbaka sitt lån. Hur mycket denna ränta är varierar något från låneinstitut till låneinstitut. Det innebär att man kan tjäna lite pengar genom att ta sig tid att jämföra olika låneinstitut med varandra.

Återbetalningen kan också variera något men i regel ska hela summan plus räntan betalas tillbaka i sin helhet inom 30 dagar. Vid större summor, som 10 000 kronor kan det vara lite annorlunda men i regel är det inom 30 dagar som man måste betala. Detta är något man måste vara medveten om när man tar lånet så att man är beredd på att det är en stor summa pengar som måste betalas tillbaka inom en månads tid.

Kan man få sms-lån med betalningsanmärkning?

Svaret är ja men det är mycket svårare än om man har ett felfritt register. Om man har några aktiva skulder så är svaret i regel nej, men en anmärkning ligger kvar i två år efter att skulden är betald. Det finns låneinstitut som ger sms-lån till personer som har betalat sina skulder, har ett fåtal anmärkningar som snart kommer försvinna och på andra sätt har en ordnad ekonomi. Har man många anmärkningar och de blivit ditsatta nyligen så minskar chansen betydligt för att man ska få ett sms-lån. Det tar lite längre tid att hitta ett låneinstitut som ger sms-lån till personer med betalningsanmärkningar men de finns, så man får leta lite om man vet med sig att man har en anmärkning som man betalade av för mer än ett år sedan.

Bli först med att kommentera

Kommentera