Spara dina pengar i fonder

Vill man spara pengar gäller det att man är ansvarsfull med sin ekonomi och att man verkligen har disciplin. Varje månad som man får sin lön kan det kännas lockande att unna sig diverse saker, t.ex. att gå ut och äta på restauranger varje lunch eller inhandla en ny tv. Visst kan man få använda de pengar som man så slitsamt har jobbat ihop, men vill man få till ett riktigt bra sparande är det viktigt att man använder pengarna på rätt sätt och att man placerar en del av inkomsten i fonder.

Annons:
påmind ad bannerSpara dina pengar i fonder t?a=1874552417&as=1544841054&t=1&tk=1&i=1

Att spara pengar i fonder är idag väldigt vanligt. Nästan var och varannan människa använder sig av denna typ av sparande, just för att få pengarna att växa helt automatiskt. När man sparar i en fond har man nämligen möjlighet att få ta del av de uppgångar som fonden har, men naturligtvis finns det även en risk som man måste ta hänsyn till innan man sätter igång.

Har du inte sparat i fonder tidigare behöver du först bilda dig en uppfattning om hur fonder fungerar. De vanligaste typerna att månadsspara i är indexfonder eller ”fristående” fonder. Väljer du en indexfond har du möjlighet att sprida ut ditt sparande och spara i upp till 30 stycken aktiefonder på en och samma gång. Detta ger dig möjlighet att få ta del av vinster från flera olika företag samtidigt.

Så kommer du igång

Vill du börja investera och spara pengar i fonder behöver du först se till att öppna ett sparkonto hos din bank eller t.ex. via ett företag som Avanza. En rekommendation är att använda sig av ett så kallat ISK konto, speciellt om du vill spara för pensionen, barnen eller till dig själv. Kontot är kostnadsfritt att öppna och därefter har du möjlighet att välja mellan ett flertal olika fonder och aktier, både populära och mindre kända. Vill man inte använda ett ISK konto kan en kapitalförsäkring eller ett depåkonto vara ett annat alternativ.

Hur mycket dina pengar kommer att växa beror naturligtvis på en rad olika faktorer. Vissa väljer att börja månadsspara direkt, medan andra först vill sätta in ett engångsbelopp och därefter påbörja månadssparandet. Du väljer själv hur du vill göra, men kom ihåg att du behöver ha pengar på ditt konto för att kunna sätta igång.

Vid månadssparande kommer ditt valda belopp att föras över till fonden varje månad. Du behöver inte göra detta själv, utan det sker helt automatiskt. Vill du ändra ditt månadssparande till en högre eller lägre summa kan du själv besluta detta när som helst. På så sätt är ett månadssparande ett mycket bra val för den som vill få pengarna att växa, samtidigt som man vill ha kontroll över sin ekonomi och hur mycket man har möjlighet att lägga undan.

Sammanfattning

Det är inte svårt att spara i fonder, sanningen är att det faktiskt är mycket enkelt. Det finns både svenska och utländska fonder att använda sig av när du vill månadsspara och du väljer själv vilket belopp du vill sätta in. Är du novis är det bäst att börja med en fond med låg risk. Hög risk ger större avkastning, men du riskerar även att förlora delar av ditt sparande.

Bli först med att kommentera

Kommentera