Spara pengar inför semestern!

Spara pengar inför semestern

Semester och ledighet innebär ofta mer utgifter beroende på vart du väljer att spendera dina lediga dagar. På samma sätt som du kan vårstäda ditt hem kan det många gånger vara en bra idé att vårstäda din ekonomi inför semestern. Vad kan du göra för att spara pengar innan sommaren och hur planerar du din ekonomi inför semestern? 

Semester innebär ofta mer utgifter 

Annons:
påmind ad bannerSpara pengar inför semestern! t?a=1874552417&as=1544841054&t=1&tk=1&i=1

Under sommaren är det vanligt att man åker på den efterlängtade resan, tar tag i projekt i hemmet och trädgården eller väljer lata dagar i sommarstugan. Oavsett vad du väljer att ägna dina lediga dagar till resulterar det ofta i att du har mindre koll på din ekonomi samtidigt som utgifterna blir fler.  

Genom att planera i god tid inför sommaren kan du samla in en god buffert så du slipper känna att du saknar kapital till de nöjen eller projekt du vill ägna dig åt. Med ett fåtal smarta knep kan du spara pengar inför semestern!  

Redogör för sommarens utgifter 

Då det är vanligat att spendera betydligt mer pengar under sommarmånaderna kan det vara en god idé att redan under våren börja tänka på sommarens planer och göra upp en budget för hur mycket saker och ting förväntas att kosta. Vad är det ni ska göra, och vad tror du på ett ungefär att det kommer landa på? Vad ni tänkt göra kommer påverka hur mycket du kommer behöva spara undan varje månad för att du ska ha råd.   

När du har gjort klart din uträkning bör du alltid avrunda uppåt för säkerhets skull för att du ska ha goda marginaler om någonting oväntat dyker upp eller om du vill kunna vara spontan.  

Sänk räntan för dina lån 

Är du en person som har skulder och olika lån? Genom att samla ihop dina olika lån till ett kan du sänka din månadskostnad och är någonting som kan göra stor skillnad på kort sikt. Det finns ett flertal olika jämförelsesajter där du kan se vart du kan få bra ränta. Många gånger kan du tjäna på att byta aktör där räntan är bättre, detta gäller även för enskilda lån.  

Samla ditt sparande 

Om du samlar ditt sparande och har din buffert och dina investeringar på ett och samma ställe får du en bättre översikt över dina pengar och hur mycket du har råd med att spendera. Genom att ha ditt sparande på flera olika konton kan det många gånger kännas som du har mer än vad du har, och det är svårare att avgöra hur mycket du kan använda. 

Ta inga nya lån till sommaren för att kunna klara av sommarens utgifter. Det kan vara lockande i stunden, men för många kan det bli nästintill omöjligt att betala tillbaka efter semestern är slut.  

Spara in på onödiga utgifter 

Ju tidigare du börjar gå igenom din ekonomi, desto längre tid har du på dig att spara in till semestern. Tänk över din nuvarande livsstil – finns det några områden där du kan spara in? Om du exempelvis har saker som ligger och skräpar i något förråd kan de göra bättre nytta hos någon annan. Att sälja allt ifrån elektronik till träningsredskap kan ge en betydlig summa pengar du kan få in till semesterkassan.  

Om du även har abonnemang du inte nyttjar som streamingtjänster eller prenumeration på tidningar kan det vara dags att säga upp dem och istället lägga de summorna i din semesterbudget.

Prioritera vad som är viktigt för dig för att du ska må bra, och dra in på onödiga småköp som take away kaffe, lotter eller tidningar. Att spara de summor som vi lägger på småköp varje vecka kan i slutet av månaden komma upp i en betydlig summa.  

Bli först med att kommentera

Kommentera