Spara pengar på banken

De flesta är överens om fördelarna med att ha en summa pengar undansparade. Förr eller senare drabbas vi ofta av tråkiga överraskningar i vår privatekonomi. Det kan röra sig om oväntade bilreparationer, vitvaror som går sönder eller kanske bara insikten att alla barnen har växt ur förra årets vinterkläder. Oavsett vilken kostnad som dyker upp gäller det att ha pengarna tillgängliga snabbt. Då är sparpengar placerade på ett bankkonto en lättillgänglig och välkommen tillgång.

Det första många kanske frågar sig är hur mycket man måste spara. Här är det förstås näst intill omöjligt att ange exakta summor som är aktuella för alla privatpersoner i alla skeenden i livet. En återkommande regel brukar dock vara att spara undan 10% av hushållets totala inkomster. På det viset finns snart en extra månadslön tillgänglig. En ytterligare rekommendation inom privatekonomi brukar vara att ha tre månadslöner sparade. Detta är förstås för många ett mål att sikta mot på lite längre sikt. Men för de allra flesta är det ganska realistiskt samt inte minst en reell trygghet om man skulle bli av med sin fasta inkomst av en eller annan anledning.

Ett återkommande misstag som många gör när de vill komma igång med ett sparande är att ha som målsättning att spara undan det som finns kvar på kontot när månaden är slut. En sådan tanke behöver förvisso inte förkastas helt och hållet. Men ett tydligare sätt att lyckas prioritera sitt sparande är att betrakta det som en betalning man gör till sig själv, i början av varje månad. Enklast är att ange en fast summa som varje månad, ett par dagar efter löningen, automatiskt dras från lönekontot till ett sparkonto. På detta sätt riskerar man inte att ”glömma bort” sitt sparande och förhoppningsvis är pengarna redan inne på sparkontot innan man hinner sakna dem.

Vill man göra månadssparandet lite mer specifikt kan man välja att göra lite flera, men mindre, sådana månadsöverföringar till ett par olika konton som man skapar på sin bank. Dessa konton kan man välja att ge namn, så som ”bilkontot”, ”reparationskontot” eller ”semestern”. Sen gäller det att ha disciplin att endast använda de sparade pengarna till dess uttalade syfte, så att de verkligen finns där när tillfället väl dyker upp.

Många väljer att placera sina besparingar i fonder eller aktier och det kan många gånger också vara en bättre långsiktig investering än pengar på ett sparkonto. Men kom ihåg att det ena inte behöver utesluta det andra. Även som flitig fond- eller aktiesparare kan man välja att spara en viss del av sitt överskott i en så kallad ”buffert” som man väljer att ha på ett vanligt lättillgängligt bankkonto. Detta alltså till skillnad från pengar som ligger i placeringar och alltid tar ett par dagar att komma åt.

Kom slutligen ihåg ordspråket om ”många bäckar små”. I början kan det nya sparandet kännas futtigt och meningslöst men försök då att istället fokusera på ditt långsiktiga mål. Ett första steg kan vara att komma igång med ett månadssparande och göra detta till en självklar vana, år ut och år in. På sikt kan det bli en ansenlig summa. Ansträngningen behöver med andra ord inte vara jättestor men effekten kan likafullt bli att din privatekonomi går från att vara ett ständigt orosmoment till att utgöra en uppskattad grundtrygghet i vardagen.

Bli först med att kommentera

Kommentera